ΚΟΣΜΟΣ

Σκανδιναβική απάντηση στις απειλές του Πούτιν

Σηκώνουν το γάντι οι Σκανδιναβοί στις ευθείες πολεμικές απειλές της Ρωσίας κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας με αφορμή την επικείμενη υποβολή αιτήματος για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η μεταφορά στρατευμάτων στη φιλανδο-ρωσική μεθόριο ως μοχλός πίεσης της Μόσχας προς το Ελσίνκι αλλά και οι αναφορές Ρώσων αξιωματούχων περί «προληπτικών πληγμάτων» καθιστώντας τις δύο αυτές χώρες αυτομάτως στόχους σε περίπτωση, που εγκαταλείψουν την ουδετερότητα τους, δε δείχνουν να πτοούν τους Σκανδιναβούς.

Αντίθετα, οι σκανδιναβικές χώρες δηλώνουν με αποφασιστικότητα έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία τους ενισχύοντας τη μεταξύ τους αμυντική συνεργασία και στέλνουν μήνυμα αποτροπής των σχεδιασμών του Κρεμλίνου ακριβώς πάνω στη ρωσική συνοριογραμμή την ίδια στιγμή, που οι ένοπλες δυνάμεις τους έχουν τεθεί σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η φωτογραφία… μήνυμα στη Μόσχα

Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας στην κωμόπολη Κίρκενες, στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας στα σύνορα με τη Ρωσία, στις παρούσες συνθήκες είχε έναν άκρως συμβολικό χαρακτήρα εκπέμποντας σαφές μήνυμα με αποδέκτη τη Μόσχα. Η φωτογραφία των 5 υπουργών Αμυνας μπροστά σε στρατιωτικό ελικόπτερο κοιτώντας προς τη ρωσική ενδοχώρα, που αποδέσμευσε το νορβηγικό υπουργείο Αμυνας, μόνο τυχαία δεν ήταν. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των σκανδιναβικών χωρών υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενισχύοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες τους και βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα σε μία κρίσιμη συγκυρία συνολικά για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι ρωσικές απειλές είναι φυσικό να θέτουν σε άλλη βάση τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Σουηδίας και Φινλανδίας, η αναθεωρημένη μορφή της οποίας υπογράφηκε στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 2019, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και πρόβλεψη επέκτασης, μέσω κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε καιρό κρίσεων και πολέμου, στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών. Οπως είναι φυσικό η Φινλανδία με τα μήκους 1.300 χλμ κοινά σύνορα με τη Ρωσία βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση στην περίπτωση, που η Μόσχα θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της. Για το λόγο αυτό το Ελσίνκι εντείνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μέσω μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων από κοινού με τους Σουηδούς γείτονες του.

Ευρεία άσκηση παράκτιας μάχης με πεζοναύτες

Σε αυτές περιλαμβάνεται η ευρεία άσκηση παράκτιας μάχης, που μόλις ξεκίνησε σε όλα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, με τη συμμετοχή 2 παράκτιων ταξιαρχών με μονάδες πυροβολικού και συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων να βάλουν κατά θαλάσσιων στόχων. Στην άσκηση παίρνουν μέρος μονάδες πεζοναυτών του Σουηδικού Ναυτικού επιβεβαιώνοντας τη στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο σκανδιναβικών χωρών. Από την πλευρά της, η Σουηδία θα πραγματοποιήσει άσκηση αεράμυνας μεταξύ 16 έως 25 Μαΐου, ενεργοποιώντας όλα τα επίγεια συστήματα εντοπισμού και προσβολής εναέριων στόχων με την πολεμική αεροπορία της να σκεπάζει το σουηδικό ουρανό επί 24ωρου βάσης. Στην άσκηση θα επιχειρήσουν και μαχητικά αεροσκάφη της Φινλανδίας δημιουργώντας ασπίδα αποτροπής στον σκανδιναβικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Φινλανδίας, μιας χώρας 5,5 εκατ. κατοίκων, σε περίοδο πολέμου μπορεί να παρατάξει στο πεδίο των μαχών 180.000 στρατιώτες. Η δύναμη του έγκειται στη γενική επιστράτευση εάν απαιτηθεί εκπαιδεύοντας για το λόγο αυτό κάθε χρόνο περίπου 20.000 στρατεύσιμους. Ο φινλανδικός στρατός διαθέτει 200 άρματα μάχης Leopard, 200 μηχανοποιημένα οχήματα μάχης πεζικού, 700 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 800 πυροβόλα και 20 ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού. Η παραγγελία το 1992 από τη φινλανδική κυβέρνηση 64 μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 Hornet γύριζε σελίδα στην πολεμική αεροπορία της χώρας. Τριάντα χρόνια μετά η απόφαση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η παραγγελία-μαμούθ των 64 F-35, που θα παραδοθούν μεταξύ 2026-2030, αναμένεται να αναμορφώσουν πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που διαθέτει επί ευρωπαϊκού εδάφους τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα με τη Ρωσία, με τη Μόσχα πάντως να δηλώνει αποφασισμένη να μην το επιτρέψει.
Το ισχυρό «Σκανδιναβικό Συμβούλιο»

Τα τελεσίγραφα του Κρεμλίνου και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό συνολικά στους κόλπους της Σκανδιναβικής Αμυντικής Συνεργασίας (NORDEFCO), στην οποία συμμετέχουν η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η συνάντηση των 5 υπουργών Αμυνας στο Κίρκενες δίνει τον τόνο επιστράτευσης του οργανισμού, που ιδρύθηκε το 2009, για να ενισχύσει την εθνική άμυνα των συμμετεχόντων εθνών προωθώντας τη συνεργασία σε όλο το φάσμα των αμυντικών δομών, προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των σκανδιναβικών ενόπλων δυνάμεων. Αλλωστε, η συνεργασία δεν είναι νέα για τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες, εκτός από την κοινή ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό, έχουν επίσης παρελθόν στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα.

Το Σκανδιναβικό Συμβούλιο, που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Σκανδιναβική Ενωση Διαβατηρίων είναι παραδείγματα συνεργασίας παρά τις ουσιαστικά διαφορετικές προσεγγίσεις εξωτερικής πολιτικής των σκανδιναβικών χωρών κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πάντα σθεναροί υποστηρικτές των Ηνωμένων Εθνών και έχουν μακρά παράδοση συνεισφοράς στρατευμάτων στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ, ξεκινώντας με την πρώτη Δύναμη Εκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ στο Σουέζ/Σινά το 1956, ακολουθούμενη από επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης στον Λίβανο και τα Βαλκάνια.

Πηγή : Υπουργεία Αμυνας Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγία

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact