ΚΥΠΡΟΣ

Σκηνικό Ιμίων στην Κύπρο, επεισόδιο με το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλο το χρονικό των τελευταίων εξελίξεων

Στον απόηχο του επεισοδίου προ ολίγων ημερών στα Ίμια, μια νέα τουρκική πρόκληση εξελίχθηκε την Παρασκευή, αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ. Τουρκικά σκάφη παρεμπόδισαν την πορεία του ιταλικού γεωτρύπανου «Saipem 12.000», το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 πριν αποχωρήσει από την περιοχή. Την προσπάθειά του αυτή ανέκοψε τουρκική φρεγάτα με κίνδυνο σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το γεωτρύπανο είχε προχωρήσει πιο κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της τουρκικής παράνομης Navtex με κατεύθυνση τον στόχο. Μέσα από συνεχείς ριψοκίνδυνους ελιγμούς, τέσσερα επικίνδυνα περιστατικά με τουρκική φρεγάδα καθώς και δεύτερη που έσπευσε στην περιοχή, το Saipem άρχισε να αποχωρεί από την περιοχή.

Η τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο, με τον καπετάνιο του ιταλικού γεωτρύπανου να καταφέρει τελικά να το αποφύγει και να τερματίζει την προσπάθεια κατευθυνόμενος δυτικά.

Στη συνέχεια ιταλικό γεωτρύπανο ανέμενε την έκβαση της διπλωματικής προσπάθειας που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής, προτού αναχωρήσει εντελώς από την κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact