ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: «Ναι» στην ανεξαρτησία λέει το 47% των ψηφοφόρων


Η απόσταση έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους υποστηρικτές της ένωσης

Aισθητή άνοδο του «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας δείχνει νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην χώρα.

Μια έρευνα του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες «Σαν» και «Τάιμς» δείχνει πως 47% των σκωτσέζων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν υπέρ του ναι και περισσότεροι από 53% υπέρ του όχι.

Η απόσταση έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους υποστηρικτές της ένωσης.

Την περασμένη Παρασκευή, μια έρευνα του ινστιτούτου Survation είχε ήδη καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα, με 47% της πρόθεσης ψήφου υπέρ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έναντι 53% για τους υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έτσι μια κάμψη σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες που έδιναν στο όχι προβάδισμα δώδεκα μονάδων.

«Ασφαλώς δεν πρέπει να αντλούμε υπερβολικά συμπεράσματα από μια δημοσκόπηση και εξακολουθούμε πάντα να περιμένουμε την πρώτη δημοσκόπηση η οποία θα έθετε επικεφαλής το ναι. Όμως φαίνεται πως λίγες αμφιβολίες υπάρχουν για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση αυτή θα φορτίσει την εκστρατεία», υπογραμμίζει στο ιστολόγιό του ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, ο οποίος προτείνει μια σύνθεση όλων των δημοσκοπήσεων.

Ο πανεπιστημιακός αναφέρει, επίσης, ότι το στρατόπεδο του «ναι» μπορεί πλέον να ελπίζει ότι είναι σε θέση να αποσπάσει μια θεαματική και ιστορική νίκη, ενώ το στρατόπεδο του «όχι» αναρωτιέται πώς μπόρεσε να βρεθεί ξαφνικά σε αυτό που μοιάζει με μια μάχη της τελευταίας στιγμής για να διατηρηθεί η Σκωτία στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact