ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Ούτε σεντ «κούρεμα» χρέους στην Ελλάδα -Καλή η ιδέα Σόιμπλε για προσωρινό Grexit

Οποιαδήποτε σκέψη για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, που δήλωσε ότι ενστερνίζεται απόλυτα τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταξύ τους και την ιδέα για προσωρινό Grexit.

«Υποστηρίζω ολόψυχα τις απόψεις του Σόιμπλε για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Φίκο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε ως καλή ιδέα εκείνη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ. Οι δημιουργοί του δεν μπορούσαν να φανταστούν μία κατάσταση όπως αυτή με την Ελλάδα. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κανόνες. Η πρόταση για έξοδο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει πλεονεκτήματα», είπε ο Φίκο, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, αλλά πρόσθεσε «Θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τι συμβαίνει. Είμαστε νευρικοί».

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την τελευταία του φράση, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας αναφέρθηκε στη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα», προκειμένου να μετάσχει στο Ταμείο στο νέο πρόγραμμα. «Αυτό δεν θα γίνει. Η Σλοβακία δεν θα αποδεχθεί κούρεμα ούτε για ένα σεντ όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Υπάρχουν άλλες επιλογές. Μπορούν να επεκταθούν οι προθεσμίες. Αλλά και εκεί υπάρχουν όρια. Δεν θα περιμένουμε 100 χρόνια για να αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου για την απώλεια του 25% της ελληνικής οικονομίας από το 2010, ο Φίκο απάντησε ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι δική του ευθύνη «αλλά των πολιτικών εκεί. Οι πολιτικοί εκλέγονται. Για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, οι Ελληνες έχουν την ευθύνη». Παράλληλα πρόσθεσε ότι στη Σλοβακία έχουν εμπειρία από τη δύσκολη διαδικασία μεταμόρφωσης. «Για αυτό δεν μπορούμε να ακούμε κάποιον στην Ελλάδα να λέει ”Κοίτα πόσο δυσκολευόμαστε”. Στη Σλοβακία, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι χαμηλότεροι από ότι στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact