ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές»

Στη μεγάλη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στην οποία πρέπει να δοθεί «απόλυτη προτεραιότητα», αναφέρθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2016.

«Θέλουμε να το κάνουμε χωρίς νέα χρέη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε ο Σόιμπλε, «οι χρηματοδοτικές ανάγκες άλλων τομέων θα βρεθούν πίσω» από αυτό που χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πρόκληση (που έχουν αντιμετωπίσει) εδώ και καιρό» η Γερμανία και η Ευρώπη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να διαθέσει το 2016 περίπου 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» το κόστος για την υποδοχή των μεταναστών να φτάσει το επόμενο έτος τα 10 δισ. ευρώ.

Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2016 θα πρέπει προφανώς να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη του το κόστος που συνδέεται με την υποδοχή πολλών χιλιάδων μεταναστών φέτος και τα επόμενα έτη, εξήγησε ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει νόημα» να γίνονται εικασίες για το τελικό ποσό προς το παρόν. «Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, η χώρα μας έχει τη δύναμη, η οικονομική μας κατάσταση είναι καλή», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

Η Γερμανία είναι σε θέση να αντέξει το κόστος αυτό διότι τα τελευταία χρόνια εξυγίανε τα δημοσιονομικά της, σημείωσε ο ίδιος. Η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας σημαίνει αυξημένα έσοδα για το κράτος. Χάρη σε αυτό το γεγονός «έχουμε επιπλέον περιθώρια (δημοσιονομικών) ελιγμών και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να εκπληρώσουμε αυτή τη μεγάλη αποστολή», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε κατά μιας διαμάχη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων για το ποιος θα πληρώσει τι. Η διαμάχη για την κατανομή των πόρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ είναι βλαβερή διότι δεν βελτιώνει την αποδοχή από την κοινή γνώμη της υποδοχής μεταναστών, αλλά την θέτει σε κίνδυνο. Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η υποδοχή μεταναστών δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο από οικονομική άποψη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact