ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές»

Στη μεγάλη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στην οποία πρέπει να δοθεί «απόλυτη προτεραιότητα», αναφέρθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2016.

«Θέλουμε να το κάνουμε χωρίς νέα χρέη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε ο Σόιμπλε, «οι χρηματοδοτικές ανάγκες άλλων τομέων θα βρεθούν πίσω» από αυτό που χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πρόκληση (που έχουν αντιμετωπίσει) εδώ και καιρό» η Γερμανία και η Ευρώπη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να διαθέσει το 2016 περίπου 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» το κόστος για την υποδοχή των μεταναστών να φτάσει το επόμενο έτος τα 10 δισ. ευρώ.

Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2016 θα πρέπει προφανώς να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη του το κόστος που συνδέεται με την υποδοχή πολλών χιλιάδων μεταναστών φέτος και τα επόμενα έτη, εξήγησε ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει νόημα» να γίνονται εικασίες για το τελικό ποσό προς το παρόν. «Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, η χώρα μας έχει τη δύναμη, η οικονομική μας κατάσταση είναι καλή», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

Η Γερμανία είναι σε θέση να αντέξει το κόστος αυτό διότι τα τελευταία χρόνια εξυγίανε τα δημοσιονομικά της, σημείωσε ο ίδιος. Η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας σημαίνει αυξημένα έσοδα για το κράτος. Χάρη σε αυτό το γεγονός «έχουμε επιπλέον περιθώρια (δημοσιονομικών) ελιγμών και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να εκπληρώσουμε αυτή τη μεγάλη αποστολή», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε κατά μιας διαμάχη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων για το ποιος θα πληρώσει τι. Η διαμάχη για την κατανομή των πόρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ είναι βλαβερή διότι δεν βελτιώνει την αποδοχή από την κοινή γνώμη της υποδοχής μεταναστών, αλλά την θέτει σε κίνδυνο. Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η υποδοχή μεταναστών δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο από οικονομική άποψη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact