ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Προτείνει την καθιέρωση θέσης Επιτρόπου εθνικών προϋπολογισμών


Μαζί με τον Καρλ Λάμερς, υποστηρίζει, επίσης, την πρόταση για ένα «κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» 

Την καθιέρωση θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα έχει την αρμοδιότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον αυτοί δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί, προτείνουν με άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρώην εκπρόσωπος του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς.

Οι δύο άνδρες υποστηρίζουν, επίσης, την πρόταση για ένα «κοινοβούλιο της Ευρωζώνης», το οποίο θα περιλαμβάνει βουλευτές από τις χώρες της Ευρωζώνης για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση αποφάσεων που επηρεάζουν τη νομισματική ένωση.

Οι προτάσεις αυτές γίνονται, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, στο πλαίσιο του στόχου μίας περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης, η οποία θα απαιτεί την επανεξέταση κεντρικών θεσμών και διαδικασιών της ΕΕ.

Όπως σημειώνουν στους FT, η περαιτέρω ενοποίηση θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, «σε έναν ευρωπαϊκό «πυρήνα» -με κάθε έννοια της λέξης».

«Είναι αναγκαίο να επιχειρήσουμε μία αναθεώρηση των κεντρικών αποστολών της Ευρώπης και να αναδιανείμουμε αρμοδιότητες σε συμφωνία με την αρχή της επικουρικότητας, βάσει της οποίας οι αρμοδιότητες παραμένουν σε τοπικό επίπεδο όπου αυτό είναι δυνατό», σημειώνουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στους ακόλουθους τομείς: Μία δίκαιη και ανοικτή εσωτερική αγορά, το εμπόριο, τις συναλλαγματικές και χρηματοπιστωτικές αγορές, το κλίμα, το περιβάλλον και την ενέργεια, καθώς και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας».

Σύμφωνα με τους κ.κ. Σόιμπλε και Λάμερς, στους τομείς αυτούς μπορεί να επιτευχθεί διαρκής επιτυχίας, μόνο αν οι χώρες – μέλη λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact