ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ και δέος στην Άγκυρα για τα «μπλε» Stealth F-35

Με την Άγκυρα να εκλιπαρεί λαμβάνοντας υποσχέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τα F-16 Viper, η υπογραφή του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο επίσημο αίτημα για τα F-35, σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στη γείτονα η είδηση της αποστολής του επίσημου αιτήματος για τα Ελληνικά F-35 δεν ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσαν ν’ ακούσουν, γνωρίζοντας πως η χώρα τους θα μπορούσε από το 2021 να έχει τα πρώτα πέντε stealth αεροσκάφη.

Πάντως την ώρα που ο Τζο Μπάϊντεν γνέφει προς τον Ταγίπ Ερντογάν πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος στο Κογκρέσο, η Πολεμική Αεροπορία άλλαξε ήδη σελίδα.

Το είχε κάνει νωρίτερα, με τα αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale F3R, αλλά όπως φάνηκε στο αεροπορικό Επιτελείο γράφουν πολύ γρήγορα τις σελίδες της ιστορικής συνέχειας του όπλου, επιχειρώντας η HAF να γίνει το μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής, εξυπηρετώντας τα Εθνικά συμφέροντα.

Με 145 διαλειτουργικά μαχητικά, F-16 και Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Block 30 και F-4 Phantom, η Πολεμική Αεροπορία μετατρέπεται κάθε μέρα σε μια ισχυρότατη αεροπορική δύναμη με ιπταμένους και μηχανικούς άρτια καταρτισμένους, ικανούς για κάθε είδους αποστολή.

Και επειδή το F-35 θ’ απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα, η USAF ήδη στέλνει στην Σούδα (όπως έχουμε επισημάνει εδώ και μέρες) 10 stealth αεροσκάφη που θα πετάξουν φτερό με φτερό με όλους τους τύπους των Ελληνικών αεροσκαφών.

Σίγουρα η μακρά διαδικασία απόκτησης των F-35 προβλέπει διαρκή τετ α τετ του αεροπορικού Επιτελείου με την Αμερικανική ομάδα του Stealth αεροσκάφους, αλλά και με την Αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως σ’ ότι αφορά την «φαρέτρα» του αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Και σε αυτό το σημείο, θα φανεί το αν και κατά πόσο η Αμερική έχει αποφασίσει να ενισχύσει σημαντικά την Πολεμική Αεροπορία. Άλλωστε υπάρχουν ήδη διερευνητικές επαφές και ερωτήματα περί του οπλισμού που θα μπορούν να φέρουν τα «μπλε» F-35.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact