ΕΛΛΑΔΑ

Στα «κόκκινα» τα Ελληνικά «γεράκια» -Τα πρώτα Viper στη Σούδα και ακόμη 6 καινούργια Rafale στην Τανάγρα

Του Κώστα Σαρικά

Το μεγάλο στοίχημα για το Αεροπορικό Επιτελείο είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ενσωμάτωση του νέου πανίσχυρου μαχητικού Rafale το οποίο πετά μόλις λίγους μήνες με τα χρώματα της HAF.

Δεν αποτελεί υπερβολή η διαπίστωση ότι η Πολεμική Αεροπορία εργάζεται σε ρυθμούς «after burner» αν αποτιμήσει κάποιος την καθημερινή εικόνα τόσο πάνω από το Αιγαίο και συνολικά στο FIR Αθηνών όσο και στο έδαφος τόσο στις Πολεμικές Μοίρες όσο και στην ΕΑΒ όπου «χτίζονται» τα Viper.

Δημιουργία «τείχους» αποτροπής στα ανατολικά σύνορα της χώρας, εκπαίδευση στα όρια με το καινούργιο μαχητικό Rafale να ενσωματώνεται σταδιακά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αύξηση στις διαθεσιμότητες των Mirage2000-5, συντήρηση στα υπόστεγα των αεροδρομίων όλων των τύπων μαχητικών. Και ταυτόχρονα είσοδος στην τελική ευθεία για την παράδοση στις Πολεμικές Μοίρες με πρώτες αυτές της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα των 83 αναβαθμισμένων F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Η μάχη που δίνει το Αεροπορικό Επιτελείο με ιπτάμενους και τεχνικούς εστιάζεται σε τρία «μέτωπα» με έμφαση και στα τρία και ρυθμούς πρωτόγνωρους αφού το καθημερινό έργο που έχουν να επιτελέσουν είναι ίσως το πλέον φορτωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας έχει σημάνει συναγερμό στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αφού οι γείτονες ταυτόχρονα με τις εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές εκδηλώνουν ήδη έντονη παραβατική δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο. Με μαζικές εισόδους μαχητικών, συνεχείς πτήσεις μη επανδρωμένων UAV και συχνές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Με τις εντολές προς τα «γεράκια» της HAF να εστιάζονται σε ψύχραιμη μεν αλλά δυναμική αποτροπή στα όρια του FIR Αθηνών και στόχο οι Τούρκοι πιλότοι από το πρώτο δευτερόλεπτο εισόδου στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο να νιώθουν την «καυτή ανάσα» των ιπτάμενων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με άμεση αναγνώριση, ανελέητη καταδίωξη και στοχοποίηση ώστε κάθε είσοδος να μετατρέπεται σε «kill» και κάθε Τουρκικό μαχητικό να έχει ένα τουλάχιστον Ελληνικό στην «ώρα 6».

Ταυτόχρονα σε κάποιες άλλες περιοχές του FIR Αθηνών συνεχίζεται το σκληρό καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία τα «γεράκια» ανεβάζουν συνεχώς επίπεδο ενώ οι νέοι ιπτάμενοι μυούνται στα μυστικά της αεροπορικής κυριαρχίας.

Το μεγάλο στοίχημα για το Αεροπορικό Επιτελείο είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ενσωμάτωση του νέου πανίσχυρου μαχητικού Rafale το οποίο πετά μόλις λίγους μήνες με τα χρώματα της HAF. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις των 6 πρώτων «ριπών» είναι καθημερινές και συνεχείς με τους ιπτάμενους της 332 Μοίρας «Γεράκι» να ανεβάζουν ταχύτητες. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται να δούμε τα Γαλλικά μαχητικά να λαμβάνουν μέρος στις πρώτες ασκήσεις και να κάνουν εκπαιδευτικά πυρά.

Ταυτόχρονα νέοι ιπτάμενοι αλλά και τεχνικοί μπαίνουν στο «club» του Rafale εν αναμονή εντός του 2022 των επόμενων 6 Γαλλικών μαχητικών τα οποία μάλιστα θα είναι καινούργια. Έτσι σύντομα η πρώτη Μοίρα Rafale θα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της τη μισή προβλεπόμενη δύναμη αεροσκαφών μαζί με τα όπλα τους. Την ώρα που δεν περνά ημέρα κατά την οποία οι γείτονες δεν αναφέρονται στην απόκτηση των «ριπών» που αλλάζει άρδην την ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων.

Όμως ανάλογους «εφιάλτες» έχουν ήδη οι Τούρκοι επιτελείς αφού εντός του φθινοπώρου τα πρώτα αναβαθμισμένα Viper θα αρχίζουν να παραδίδονται από την ΕΑΒ στις Πολεμικές Μοίρες με αρχή τη Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης. Ήδη οι εργασίες σε τουλάχιστον δύο μαχητικά έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται οι τελικές δοκιμές σε έδαφος και αέρα ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού επιστρέφει από τις ΗΠΑ και το πρωτότυπο πιστοποιημένο μαχητικό.

Πηγή: newpost.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact