Η-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΗΣ-ΗΜΕΡΑΣ

Στα παρασκήνια με ένα Ουγγρικό Κομοντόρ…

Στα παρασκήνια με ένα Ουγγρικό Κομοντόρ…

Ένα Komondor η αλλιώς περιποιημένο την 2η ημέρα του ανταγωνισμού στο Westminster Kennel Club Dog Show.

Η 139η ετήσια εκδήλωση Westminster Kennel Club Dog Show πραγματοποιήθηκε στο Madison Square Garden στις 16 – 17 Φεβρουάριου, 2015. Περιλάμβανε 192 φυλές σκύλων με σχεδόν 3.000 παγκόσμιους ανταγωνιστές.

(Timothy Α Clary / AFP)

(Timothy Α Clary / AFP)

westminster-kennel-club-dog-show-2015

 

Περιγραφή:

Το Ουγγρικό Κομοντόρ είναι ένας μεγάλος σκύλος, συνδέοντας το όνομα του με την τιμή και την υπερηφάνεια, ενώ παρόλη τη μακροχρόνια ιστορία του δεν συνάδει σχεδόν με καμία άλλη φυλή. Αποτέλεσε δε ανά τους αιώνες έναν άριστο φύλακα κοπαδιών λόγω του μεγέθους του.
Το Κομοντόρ καλύπτεται εντελώς από ένα άσπρο εξαιρετικό σχοινόδετο τρίχωμα που φτάνει από τα 20 ως τα 28εκ. και αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Ως φύλακας κοπαδιών το τρίχωμά του βοήθησε ώστε να μην ξεχωρίζει ανάμεσα στα πρόβατα αλλά και να προσθέτει μία ενισχυμένη προστασία στο ζώο.
Το κεφάλι με το ρύγχος του δείχνουν ογκώδες, ενώ τα μάτια έχουν ένα σκουρόχρωμο καφέ. Τα αυτιά του έχουν ένα στρογγυλεμένο σχήμα, κρεμάμενα προς τα κάτω και συχνά φαίνεται να συνδυάζονται με το υπόλοιπο τρίχωμα. Το σώμα της φυλής χαρακτηρίζεται δυνατό, αποτελούμενο από ένα βαθύ και μυώδες στήθος και ένα καλά δομημένο οπίσθιο τμήμα.
Η χαλάρωση ή η έλλειψη της μυϊκής μάζας θεωρείται ελάττωμα. Αυτός ο σκύλος δεν πρέπει απλά να είναι δυνατός, αλλά και να φαίνεται. Αν η ουρά πέφτει προς τα κάτω και η δομή του σώματός του δείχνει ογκώδες και δυνατή, τότε ο σκύλος θεωρείται κανονικός.

Ιστορία:
Το Κομοντόρ έχει μια μακρόχρονη ιστορία που μερικοί την έχουν συνδυάσει με την φυλή Puli. Λέγεται επίσης ότι προέρχεται από τους Θιβετιανούς σκύλους, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι η φυλή εμφανίστηκε εδώ και πάνω από χίλια χρόνια στην Ουγγαρία. Λόγω της μεγάλης προθυμίας του να προστατέψει το κοπάδι και τον ιδιοκτήτη, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως σκύλος φύλαξης με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Κάποιες νεώτερες έρευνες αναφέρουν ότι το Komodor προήλθε από το Cumans, λόγω του ονόματός του Komon-dor που σημαίνει σκυλί του Cumans.
Η πρώτη αναφορά για την αρχαία αυτή φυλή ήλθε τον 16ο αιώνα. Στις αρχές την δεκαετίας του ΄20 το Κομοντόρ κάνει τις πρώτες εμφανίσεις του σε επιδείξεις σκύλων, με την δημοτικότητά του να αυξάνεται συνεχώς. Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται λόγων των αναμφισβήτητων ικανοτήτων του ως φύλακας του ζωικού κεφαλαίου.

Προσωπικότητα:

Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το Κομοντόρ καλό είναι να το ερευνήσουν λεπτομερώς ή αν γίνεται από κοντά, πριν αποφασίσουν να υιοθετήσουν ένα. Ο λόγος είναι ότι έχουν να κάνουν με μια σοβαρή, αποφασιστική και ηγετικού χαρακτήρα φυλή.

Ως επί το πλείστον είναι αρκετά επιφυλακτικό με τους ξένους, καθώς είναι πολύ εδαφικό και θα αμυνθεί υπέρ της περιοχής και του αφεντικού του. Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο σκύλος αντιμετώπισε λύκους, αρκούδες και άλλα αρπακτικά κατά το πρόσφατο παρελθόν, οπότε η προθυμία για μία μάχη το πιθανότερο είναι να κρατιέται ζωντανή ακόμη και σήμερα. Αυτοί που είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν ένα Κομοντόρ ως κατοικίδιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στον σκύλο πρέπει να υπάρξει κοινωνικοποίηση από πολύ νεαρή ηλικία.

Η ιδιοσυγκρασία της φυλής είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του σκύλου που οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξετάσουν πριν προβούν στην απόκτησή του. Ακόμη και την καλύτερη εκπαίδευση να παρέχουν στον σκύλο τους, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι αντιδραστικός και πεισματάρης λόγω ενστίκτου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μερικούς ιδιοκτήτες, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση, αλλά και να προσέχουν πάρα πολύ όσον αφορά το θέμα ασφάλειας.

Περιποίηση:
Είναι πολύ σημαντικό για τους ιδιοκτήτες να καταλάβουν ότι το τρίχωμα αυτής της φυλής δεν πρέπει ποτέ να χτενίζεται. Το τρίχωμα διαιρείται σε μικρά σχοινιά τα οποία θα πρέπει να ξεχωρίζονται με το χέρι.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το λούσιμό του είναι μια δύσκολη και κουραστική διαδικασία, που όμως πρέπει να γίνεται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο. Το τρίχωμά του χρειάζεται ως και δύο μέρες για να στεγνώσει τελείως στο φυσικό περιβάλλον, με θετικό το ότι πέφτει ελάχιστα ως καθόλου. Γι’ αυτόν τον λόγο πολύ ιδιοκτήτες προτιμούν να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία groomer.
Τα δόντια του θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν υγιή όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα νύχια του πρέπει να κόβονται κάθε εβδομάδα περίπου για να αποφευχθεί το σύμπτωμα γυρίσματος. Επίσης και οι τρίχες μεταξύ των δακτύλων πρέπει να αφαιρούνται με ένα ψαλιδάκι όταν γίνονται πολύ μακριές.

Άσκηση:
Η άσκηση θα λέγαμε ότι δεν είναι το φόρτε ενός Κομοντόρ. Αν έχετε αυλή με αρκετό χώρο αυτό είναι σίγουρο ότι θα το κρατήσει ικανοποιημένο. Θα πρέπει να προσέχετε όμως να μην σας ξεφύγει και βρεθεί με άλλους σκύλους ή ανθρώπους γιατί τότε να πράγματα το πιθανότερο είναι να περιπλέξουν.

Οι μεγάλοι περίπατοι είναι το σωστό εργαλείο για να κρατήσετε τον σκύλο σας σε καλή φυσική κατάσταση. Αν και δεν είναι αυτό που λέμε «χαρούμενος σκύλος», είναι όμως πιστός και πρόθυμος στις εντολές του ιδιοκτήτη του, εφόσον έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι λίγο οκνηρός και ότι κοιμάται πολλές ώρες. Αν ο σκύλος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Εκπαίδευση:
Αυτή η φυλή απαιτεί μια πλήρη και σταθερή εκπαίδευση υπακοής από έναν πεπειραμένο ιδιοκτήτη ή έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.Λόγω της πιθανότητας να επιτεθεί σε άλλα ζώα ή ανθρώπους, η εκπαίδευση του πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νεαρή ηλικία και να ενισχύεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το Κομοντόρ είναι ένας πολύ έξυπνος σκύλος, αλλά μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στην πλήξη. Γι’ αυτό καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικά παιχνίδια που θα εξιτάρουν και θα προκαλούν τη δραστηριότητα του σκύλου.

Επισημαίνουμε ξανά το γεγονός ότι το Κομοντόρ είναι ένας άριστος φύλακας πολύ προστατευτικός με τον χώρο και τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που μπορεί να το κάνει πολύ επιθετικό με αγνώστους ή άλλους σκύλους. Επομένως η κατάλληλη εκπαίδευση υπακοής μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην επίλυση αυτού του πιθανού προβλήματος, με τον ιδιοκτήτη όμως να μην εφησυχάζει ποτέ.

Τα Κομοντόρ μπορεί να είναι άριστοι φύλακες αλλά δεν συστήνονται σε ιδιοκτήτες που έχουν μικρά παιδιά ή άλλα κατοικίδια ζώα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact