ΚΟΣΜΟΣ

Στάση στον Πειραιά είχε κάνει το πλοίο που ανατίναξε τη Βηρυτό

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται από την φονική έκρηξη στη Βηρυτό, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης συγκλονίζουν. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου βρέθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού το Σεπτέμβριο του 2013, όταν εγκαταλείφθηκε εκεί το φορτηγό πλοίο «Rhosus».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazzera, το φορτηγό πλοίο με σημαία Μολδαβίας κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, ωστόσο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως επικαλέστηκε το πλήρωμα του πλοίου. Πριν από εκεί όμως και όπως ανέφερε το Open το καράβι φορτωμένο με νιτρική αμμωνία είχε φτάσει και στην Τουρκία και εκεί άλλαξε πλήρωμα αφού ήταν τέσσερις μήνες απλήρωτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και όπως ανέφερε το Open, το πλοίο με την νιτρική αμμωνία έκανε στάση έπειτα στον Πειραιά για ανεφοδιασμό και φαίνεται πως υπήρξε σύγκρουση του πληρώματος με τον ιδιοκτήτη λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Αργότερα έφθασε στη Βηρυτό όπου οι Αρχές του Λιβάνου εμπόδισαν τον απόπλου του σκάφους, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του λόγω χρεοκοπίας.

το πλοίο φέρεται να ανήκε στον Ρώσο Igor Grechushkin, ο οποίος είναι κάτοικος Κύπρου, όπου φαίνεται να διαχειρίζεται την εταιρεία «Unimar Service». Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact