ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δίνη του δημοψηφίσματος εντός και εκτός Ελλάδος

Την ώρα που το Eurogroup παραδεχόταν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά υπογράμμιζε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα από την πλευρά της Ελλάδας στα «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό αυξάνονται οι θετικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Από το χθεσινό Eurogroup όπως ήταν λογικό δεν έλειψαν οι αναφορές στο δημοψήφισμα, καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο ενδεχόμενο. Από τις δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάρτιν Σουλτς προκύπτει ότι οι εταίροι έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε σχέση με το 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς αυτό που αφήνεται να εννοηθεί πίσω από τις γραμμές είναι ότι το δημοψήφισμα ουσιαστικά, ασχέτως του ερωτήματος, θα αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι «αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν».

Από το κυβερνητικό επιτελείο την ίδια ώρα όχι μόνο συντηρείται αλλά εντατικοποιείται η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο η όποια συμφωνία με τους δανειστές να βγαίνει εκτός των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη κατά πολλούς την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης των πολιτών. Το θέμα εξάλλου τέθηκε επί μακρόν και στην πολύωρη συνεδρίαση τόσο του κυβερνητικού συμβουλίου όσο κυρίως της Πολιτικής Γραμματείας, με πολλά στελέχη να τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού η συμφωνία όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει επώδυνες παρεμβάσεις στο φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού briefing ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε για το θέμα ότι «έχουμε μία νωπή εντολή που πήραμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η συμφωνία πρέπει να είναι στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα είναι μέσο για την έγκριση ή απόρριψη της θέσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση», αφήνοντας ουσιαστικά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και γνήσιος εκφραστής των πρωθυπουργικών θέσεων στο κόμμα, Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε χθες το δημοψήφισμα «υπερόπλο», το οποίο η κυβέρνηση θα ανασύρει όποτε κρίνει η ίδια απαραίτητο, καθώς «δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση».

«Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος για μία ακόμη φορά τη Δευτέρα υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος», τονίζοντας ότι δεν είναι πολιτική ντρίμπλα. «Είναι απαραίτητο για να ενισχύσει περισσότερο η κυβέρνηση την ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή» πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπουργοί Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ναι» σε δημοψήφισμα λένε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως τόνισαν τη Δευτέρα μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίνας Χρυσοβλώνη.

Υπέρ της άποψης ότι εν τέλει δεν θα χρειαστεί να υπάρξει στροφή στη λύση του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι με το δημοψήφισμα θα καταφέρουν να «νομιμοποιήσουν» έτι περαιτέρω με νωπή λαϊκή εντολή μία σκληρή συμφωνία που δεν θα έρχεται σε πλήρη αρμονία με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, ενώ θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα αναγκαστούν να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact