ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη του ΔΝΤ και η Αλβανία

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αλβανία, Ναντίμ Ιλάχι δήλωσε ότι η αποστολή θα προτείνει στο Συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου συνολικού ύψους 53 εκατ. ευρώ για την αλβανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το προσωπικό της αποστολής ήρθε σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Αλβανίας ικανοποιεί τις προσδοκίες.

«Πιστεύουμε ότι, το ‘πακέτο’ της πολιτικής που εγκαινίασε η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2%, εξέλιξη που θα ‘πηγάζει’ από την αύξηση των εξαγωγών, της παραγωγής πετρελαίου και της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών» δήλωσε ο κ. Ιλάχι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας.

Τόνισε δε, ότι οι αλβανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες και τηρούν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημόσιου χρέους. «Ανεξάρτητα από τις δαπάνες στον ενεργειακό τομέα, για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα μειωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιλάχι ανέφερε, επίσης, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε, ότι ο δανεισμός στην οικονομία αυξάνεται, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η αλβανική κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Ιλάχι σημείωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ χαιρετίζει τη στήριξη που η αλβανική κυβέρνηση προσφέρει για το «στρώμα» των πολιτών που έχουν ανάγκη. Ερωτηθείς εάν η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε κάποια επίπτωση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ιλάχι σημείωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία, όμως, πρόσθεσε ότι, αυτή η εξέλιξη μείωσε τη πίεση στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τις «κακές» πιστώσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Σκελκίμ Τσάνι υπογράμμισε ότι, οι στόχοι της κυβέρνησης που σχετίζονται με το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την λειτουργία και απόδοση της τελωνειακής διοίκησης είναι βιώσιμοι.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Αρμπέν Αχμετάι επεσήμανε ότι, στη διάρκεια των συνομιλιών με το ΔΝΤ έγινε γνωστό ότι η οικονομία πέρασε ένα χρόνο διόρθωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί από 2% έως 2,2% και συμπλήρωσε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος δε, στις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Αμχετάι τόνισε ότι το 2015 θα δούμε την αρχή μιας διαδικασίας διόρθωσης 22 χρόνων φτωχής διαχείρισής του.

Η αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας (BoA) Ελιζαμπέτα Γκιόνι σημείωσε ότι η BoA «βλέπει» ορισμένα σημάδια οικονομικής αναζωογόνησης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact