ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη συνέλευση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων οι πολιτικοί αρχηγοί

Κοντονής: Η διαπλοκή ηττήθηκε

Εκατοντάδες δικαστές και οι εισαγγελείς έδωσαν ηχηρό «παρών» στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία θεωρείται η πλέον κρίσιμη των τελευταίων ετών λόγω των εντάσεων που έχουν καταγραφεί στους κόλπους της δικαιοσύνης. Σημαντικά θεσμικά θέματα αλλά και άλλα συνταγματικής τάξεως βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέλευσης στην οποία παρέστησαν, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, εντοπίζοντας τους πραγματικούς, όπως είπε, κινδύνους για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη . «Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης».

«Η διαπλοκή ηττήθηκε»

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και σε θέματα διαφθοράς εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο όμως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Κοντομής μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής λέγοντας χαρακτηριστικά «η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε» και αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

«Στοχοποιούνται δικαστές»

Για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης . «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να πληγεί η δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπει τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης» .

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι «άκαιρη” και μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

«Οι μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τον λόγο του υπουργού Δικαιοσύνης, «διχαστικό, δηλητήριο σε μια εποχή που όπως είπε, “όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Πρόσθεσε ότι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλιοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Η κυρία Γεννηματά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν»…’Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε η κ. Γεννηματά

«Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αφού έκανε αναφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας τόνισε πως «δεν
ταυτίζουμε το θεσμό της δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Όλους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις, γεγονός απαράδεκτο. προαναγγέλλουν δικαστές δύο μισθολογικών ταχυτήτων.
Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικία δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων» .

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

«Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Ούτε ένας δικαστής ,ούτε ένας συνταγματολόγος ,ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος». Ο κ. Σεβαστίδης, τέλος, κάλεσε τους δικαστές «να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το κύρος της δικαιοσύνης» .

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact