ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήνει… υπουργικό ο Ολάντ στην Αθήνα με το βλέμμα στα «ασημικά»

Το κέρδη που επιχειρεί να αποκομίσει η κυβέρνηση – Απόβαση πλειάδας επιχειρηματιών με τον Γάλλο Πρόεδρο

Ως μία ευκαιρία ενδυνάμωσης των ελληνογαλλικών σχέσεων που αναθερμάνθηκαν ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου απέναντι στα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου την διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Η γαλλική «απόβαση», καθώς ο κ. Ολάντ θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από το… μισό υπουργικό του συμβούλιο και εβδομήντα επιχειρηματίες από την οικονομική ελίτ της χώρας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση, αφενός να στείλει εκ νέου σαφές μήνυμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου να σημάνει την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μέσα από νέα επενδυτικά πλάνα και οικονομική συνεργασία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ολάντ με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από δύο εβδομάδες, έθεσε, παρούσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, κατηγορώντας, μάλιστα, την Ευρώπη ότι έχει «ξεχάσει» τις υποχρεώσεις της.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν σε αυτήν. Μεταξύ άλλων θα τεθούν επί τάπητος  ζητήματα για τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι συλλογικές συμβάσεις, η προάσπιση της διαφάνειας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνγκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Κοινός βηματισμός και δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας θα αναζητηθούν και στο επίπεδο του Πολιτισμού.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τη διαμόρφωση της τελικής ατζέντας.

Η σύνθεση της γαλλικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ολάντ πάντως τελεί υπό διαμόρφωση. Η αποστολή αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται με τα ως τώρα δεδομένα, να συνοδεύσουν τον Ολάντ είναι η Ségolène ROYAL Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat VALLAUD-BELKACEM, Υπουργός Παιδείας, ο Michel SAPIN, Υπουργός Οικονομικών, η Fleur PELLERIN, Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, και ο Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Προλειαίνουν το έδαφος για επενδύσεις

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ και του γαλλικού επιχειρείν δεν σημαίνει αυτομάτως και υπογραφή εταιρικών συμβάσεων, αλλά με την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της απομείωσης του χρέους οι σχετικές πρωτοβουλίες θα είναι άμεσες, καθώς θα έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές διεργασίες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά της Γαλλίας έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και για τον τομέα της ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, αλλά και θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες), για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, και για τα δίκτυα και τις μεταφορές (Rosco, ΟΛΘ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως στη διήμερη επίσκεψη θα συζητηθεί εκτενώς και η μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως η αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco, ανοίγει τον δρόμο στους Γάλλους, που επιθυμούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη χώρα μας και να ασκήσουν ταυτόχρονα και οικονομική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ενδεικτικό πως όπως μετέδωσε το γαλλόφωνο ενημερωτικό δίκτυο RTL του Λουξεμβούργου, ο Γάλλος πρόεδρος -μεταξύ άλλων- θα συνοδεύεται από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact