ΚΥΠΡΟΣ

Στις 15 Μαΐου αρχίζουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 15 Μαΐου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν την πρώτη συνάντηση τους στο πλαίσιο της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στόχος είναι να καταλήξουν μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2016, σε συνολική συμφωνία λύσης του προβλήματος.

Την ημερομηνία της έναρξης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, μετά το πέρας του δείπνου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κύριος Άιντε επεσήμανε ότι το δείπνο έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν και μοιράστηκαν τις ελπίδες τους για το μέλλον της Κύπρου, στο πνεύμα της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Επίσης ανέφερε ότι την Παρασκευή, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ανταλλάξουν απόψεις για διαδικαστικά ζητήματα . Τόνισε ότι υπάρχει μια «μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», την οποία «θα πρέπει να αδράξουν οι δύο ηγέτες».

Ο κ. Άιντε δήλωσε πως προσδοκά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι όλοι θα αρχίσουν να εργάζονται σκληρά από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, συμφώνησαν πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί και είναι ευκαιρία να προχωρήσουν μπροστά χωρίς καμιά καθυστέρηση.

«Εξέφρασαν κοινή δέσμευση να προχωρήσουν με εποικοδομητικό τρόπο», κατέληξε.

Μετά τη δήλωση του κ. Άιντε, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, αντάλλαξαν χαμογελαστοί χειραψία μεταξύ τους και με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ. Στο δείπνο παρακάθησαν επίσης, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Έξω από το ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλλας», το οποίο βρίσκεται στην «νεκρή» ζώνη της Λευκωσίας και είναι έδρα αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ , Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ανέμεναν τους δύο ηγέτες κατά την άφιξη τους , κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Ναι στο μέλλον, λύση τώρα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact