ΕΛΛΑΔΑ

Στις 8 Μαρτίου τελικά το άνοιγμα της αγοράς

Μετατέθηκε χρονικά λόγω των νέων κρουσμάτων

Τα αυξημένα κρούσματα δίνουν παράταση στο lockdown

Η κατάσταση μπορεί να μην έχει χειροτερεύσει, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη στη χώρα μας. Για πάνω από 1.500 σημερινά κρούσματα κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες, γεγονός που «καίει» τα σενάρια για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away από την 1ηΜαρτίου.

Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό για την τρέχουσα εβδομάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί βαρόμετρο για τις αποφάσεις γύρω από την πορεία του lockdown.

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί, αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα», επεσήμανε από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

Αυξημένος αναμένεται σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.700, γεγονός που, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, οδηγεί σε μια εβδομάδα παράταση του lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική.

Τα αυξημένα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στις ΜΕΘ προβληματίζουν τους επιστήμονες, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση θέτει προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click in shop και ετοιμάζεται να δώσει παράταση στην περίοδο των εκπτώσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Νέα εφαρμογή

Μια καινούρια εφαρμογή με άλλο, πιθανό 5ψήφιο, νούμερο, που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- και θα έχει χρονικό περιορισμό, ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι αγορές στα καταστήματα να γίνονται με sms σε νέο πενταψήφιο αριθμό και χρονικό περιορισμό μέχρι 3 ώρες.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Στον σχεδιασμό των εμβολίων οι ευπαθείς ομάδες
Όσον αφορά στο σύστημα εμβολιασμού που θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, των 70-74 ετών, τόνισε ότι θα ενταχθούν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. «Η κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων γίνεται από τους ειδικούς, εμείς υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται. Θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες. Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων», είπε ο κ. Πιερρακάκης και επανέλαβε ότι η βεβαίωση εμβολιασμού θεωρείται ως εργαλείο διευκόλυνσης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact