ΚΟΣΜΟΣ

Στο διάστημα δορυφόρος κατάσκοπος για το κλίμα

Πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια με σημαντικά οφέλη

Για πρώτη φορά, οι περιβαλλοντολόγοι στέλνουν τον δικό τους δορυφόρο στο διάστημα που αναμένεται να έχει κατασκοπευτικό ρόλο για την κλιματική αλλαγή. Στόχος του δορυφόρου είναι να εντοπίζει διαρροές αερίων – κυρίως μεθανίου – από αγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Welt.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF), ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο πρώτος μη κυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο που θέτει σε λειτουργία τον δικό του δορυφόρο.

Το όνομα του δορυφόρου είναι MethaneSat. Σε δύο χρόνια, θα μπορεί να εντοπίσει διαρροές αερίων –κυρίως μεθανίου- σε πεδία γεώτρησης, αγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το μεθάνιο, υπολογιζόμενο σε μια περίοδο 20 ετών, θα είναι 86 φορές πιο επιβλαβές για το κλίμα από την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Το μεθάνιο είναι υπεύθυνο για το ένα τέταρτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς θεωρείται ο δεύτερος πιο επικίνδυνος κλιματολογικός φονιάς μετά το CO-2.

Η προσπάθεια είναι τεράστια, όπως και τα οφέλη για την προστασία του κλίματος. «Η EDF εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 45% μέχρι το 2025», ανακοίνωσε το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας. «Αυτό θα έχει το ίδιο βραχυπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα για το κλίμα, όπως το κλείσιμο του ενός τρίτου όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα παγκοσμίως».

Οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι οι υπέρυθροι αισθητήρες του δορυφόρου θα είναι σε θέση να ελέγξουν το 85% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως λέει ο εμπειρογνώμονας της EDF Μαρκ Μπράουνστάιν στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσινγκτον. «Η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το πιο γρήγορο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή» προσθέτει.

Στο διάστημα βέβαια ήδη είναι σε τροχιά υπάρχει ο δορυφόρος «Sentinel-5» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που εντοπίζει τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων. Ωστόσο ο δορυφόρος αυτός μπορεί να ανιχνεύει μόνο τις περιοχές και όχι την ακριβή θέση των εκπομπών αερίων.

«Τα δεδομένα που θα συλλέγουμε θα τα κάνουμε προσιτά σε όλους», υπόσχεται ο εμπειρογνώμονας της EDF, Μπράουνστάιν. Η αισιοδοξία της οργάνωσής του έχει βάση: Δεκατρείς πολυεθνικές στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων η BP, η ExxonMobil, η Total, η Shell και η Saudi Aramco, συνεργάζονται με την EDF στην πρωτοβουλία αυτή για το κλίμα. Οι εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κάτω του 0,25% ή κοντά στο μηδέν μέχρι το 2025. «Είναι ένα καλό πρώτο βήμα», λέει ο Μπράουσντάιν. «Τώρα το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να πείσουν και τις άλλες εταιρίες να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact