Προτεραιότητα η εφαρμογή εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους
Η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων ήταν το βασικό -αν και εκτός ατζέντας- θέμα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συζήτηση για τη Λιβύη τονίστηκε η ανάγκη προβολής της ενότητας της ΕΕ για στήριξη των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι η εφαρμογή εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους, η αποκλιμάκωση της έντασης και η έκκληση για επιστροφή σε πολιτικό διάλογο πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε πως η εθνική συμφιλίωση πρέπει να είναι λιβυκής κυριότητας και η ΕΕ δεν θα πρέπει να φεισθεί προσπαθειών για τη διευκόλυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει σε εκλογές.
Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκε και το ζήτημα του Αφγανιστάν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη διαρκή υποστήριξη της ΕΕ και της Ελλάδας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη χώρα, τονίζοντας τη σημασία του να προσδιορίσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί το μέλλον που επιθυμούν. Εξέφρασε δε ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων στη χώρα και τις επιπτώσεις στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Περαιτέρω, επανέλαβε την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών, τη σύνταξη νέου συντάγματος που θα περιέχει πρόνοιες για τη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο και την ανοικοδόμηση της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους παριστάμενους για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της να διαμεσολαβήσει εκεί όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη.
Τέλος, κατά το γεύμα των υπουργών συζητήθηκε η κατάσταση στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της ΕΕ, την οποία υποστηρίζει και η Ελλάδα, για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης μέσω ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, η οποία άλλωστε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποτελούσε ελληνική πρόταση. Κατέστησε επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια και στην επίτευξη των στόχων της διεθνούς ομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρήθηκε ενισχυτική του έργου της τελευταίας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ