ΚΟΣΜΟΣ

Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον μουφτή του Σαντζάκ και επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας, Μουαμέρ Ζούκορλιτς ότι πρέπει να γνωρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, ότι δεν πρέπει να περνάει στην επικράτεια του Μαυροβουνίου και να δραστηριοποιείται παρακάμπτοντας την οργανωμένη Ισλαμική Κοινότητα στη χώρα.

«Ο Ζούκορλιτς δεν μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με την Ισλαμική Κοινότητα Μαυροβουνίου με κανέναν τρόπο, ούτε να δημιουργεί οργανώσεις, ούτε να αποστέλλει μηνύματα που είναι αρνητικά για τους Βόσνιους του Μαυροβουνίου» τόνισε ο κ. Βουγιάνοβιτς.

Ο μουφτής του Σαντζάκ σχεδίαζε, εν αγνοία των κρατικών, τοπικών και θρησκευτικών αρχών του Μαυροβουνίου στην πόλη Ρόζαγιε, στα σύνορα Μαυροβουνίου, Σερβίας και Κοσόβου να ιδρύσει τρία θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο, Ριφάτ Φέιζιτς εκτίμησε ότι τα σχέδια του Μουαμέρ Ζούκορλιτς «έχουν στόχο το διχασμό των Μουσουλμάνων στο Μαυροβούνιο» και κάλεσε τα κρατικά όργανα να ενεργήσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του υπουργού της σερβικής κυβέρνησης, Ρασίμ Λιάγιτς, ο οποίος είναι Μουσουλμάνος από το Νόβι Πάζαρ του Σαντζάκ. Ο κ. Λιάγιτς είπε πρόσφατα στη Μπούντβα ότι ο Ζούκορλιτς προσπάθησε στη Σερβία να διχάσει τους Μουσουλμάνους αλλά δεν κατάφερε και τώρα στρέφεται προς το Μαυροβούνιο.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς εξήρε τη στάση της Ισλαμικής Κοινότητας του Μαυροβουνίου και του επικεφαλής της Ριφάτ Φέιζιτς.

«Πραγματικά με τις ενέργειές του επέδειξε προσήλωση στο Μαυροβούνιο και ετοιμότητα στο πλαίσιο της Ισλαμικής Κοινότητας να προωθήσει τις αξίες της χώρας στο ισλάμ και την καλή συνεργασία με τις υπόλοιπες θρησκείες και στηρίζω ό,τι κάνει» είπε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ισλαμική Κοινότητα του Μαυροβουνίου θα διαφυλάξει την ταυτότητα και τη δύναμη προώθηση του πραγματικού ισλάμ τονίζοντας ότι αυτός είναι προς το συμφέρον του Μαυροβουνίου.

Ο καθηγητής Ιστορίας στη Νομική Σχολή της Ποντγκόριτσας και στη Φιλοσοφική Σχολή του Νίκσιτς, Σέρμπο Ραστόντερ θεωρεί πάντως ότι η διαμάχη που τις τελευταίες μέρες προκαλεί αναταραχή στην ισλαμική κοινότητα, μεταξύ του Φέιζιτς και του μουφτή Ζούκορλιτς είναι κατασκευασμένη.

Δεν πρόκειται για σύγκρουση τονίζοντας ότι η λέξη αυτή είναι πολύ δυνατή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ούτε ο Φέιζιτς, ούτε ο Ζούκορλιτς είναι τόσο ανώριμοι ώστε από ορισμένα διαφορετικές απόψεις να δημιουργούν μία σύγκρουση.

Πρόκειται για διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ρόλο, τη θέση και τη σημασία της Ισλαμικής Κοινότητας στο κράτος και στην κοινωνία, είπε προσθέτοντας οι διαφορές αυτές υπάρχουν εδώ και δεκάδες χρόνια τόνισε ο κ. Ραστόντερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ντνέβνε Νόβινε».

Το στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τζάβιντ Σάμποβιτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι βρίσκεται πίσω από τη διαμάχη που κλιμακώθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα να υπάρχει μία ενιαία Ισλαμική Κοινότητα στα Βαλκάνια.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact