ΚΟΣΜΟΣ

Στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας το απόγευμα ο Τζουσέπε Κόντε

Πιιστεύεται πως θα του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Τον Τζουσέπε Κόντε κάλεσε στο μέγαρο Κυρηνάλιο, στις 17:30 το απόγευμα, ώρα Ιταλίας, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ιταλός πρόεδρος πιστεύεται πως θα δώσει στον Κόντε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε πηγή της ιταλικής προεδρίας στο Reuters, ο Ματαρέλα επικοινώνησε με το Κίνημα των 5 Αστέρων και τη Λέγκα του Βορά, για να επιβεβαιώσει πως παραμείνει η επιλογή τους για πρωθυπουργός της χώρας.

Όπως πάντως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica αλλά και άλλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να υπάρχουν κάποια «κενά» στο βιογραφικό του. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον ιταλικό Τύπο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μεταπτυχιακά και έρευνές του στην Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.

Όσο για τις σπουδές του στη Βιέννη, στη σχολή που αναφέρεται στο βιογραφικό του διδάσκεται μόνο η γερμανική γλώσσα, ενώ ο Κόντε σπούδασε και διδάσκει νομικά. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνον για τελειοποίηση σπουδών και ποτέ δεν έγινε λόγος για μεταπτυχιακά» απαντά το Κίνημα των 5 Αστέρων. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα προς το παρόν υπερασπίζουν τον Κόντε και κάνουν γνωστό ότι «παραμένει ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους».

Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η κύρια εναλλακτική στη φάση αυτή είναι μια νέα υποψηφιότητα του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Όμως ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, την απορρίπτει και δηλώνει ότι, αν δεν αποτύχει η προσπάθεια αυτή σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.

Παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που φέρεται να απασχολεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για το υπουργείο Οικονομικών, οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις προωθούν τον γνωστό οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα. Ο Σαβόνα όμως, σε βιβλίο του που εκδίδεται τις ημέρες αυτές (σύμφωνα με την εφημερίδα Ιl Giornale) έχει γράψει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί», και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β’». Πρόκειται για απόψεις οι οποίες σίγουρα δεν ταυτίζονται με εκείνες του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος επιθυμεί να αποφευχθούν συγκρούσεις και προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact