ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο της Ιντερπόλ ο «τραπεζίτης του Κρεμλίνου»

Η Interpol ζήτησε σήμερα την άμεση σύλληψη του ρώσου δισεκατομμυριούχου Σεργκέι Πουγκατσόφ, ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, και του γαλλικού οίκου υψηλής γαστρονομίας και πολυτελών ειδών διατροφής Hédiard, ανακοίνωσε η διεθνής αστυνομική υπηρεσία στην ιστοσελίδα της.

Ο ολιγάρχης, πρώην προσκείμενος στο Κρεμλίνο και σήμερα εξόριστος στο Λονδίνο, τοποθετήθηκε στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ, η οποία είχε ήδη παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό ύστερα από αίτημα της ρωσικής δικαιοσύνης. Οι δικαστικές αρχές στη Ρωσία τον κατηγορούν για υπεξαίρεση και οικονομική απάτη μεγάλης κλίμακας, αδίκημα που τιμωρείται με ποινή έως και δεκαετούς κάθειρξης στη Ρωσία.

Ο 51χρονος Σεργκέι Πουγκατσόφ θεωρείται ύποπτος στο πλαίσιο έρευνας που αφορά την πτώχευση το 2010 της τράπεζας Mejprombank, η οποία φέρεται να πραγματοποίησε ύποπτες συναλλαγές βγάζοντας από τη Ρωσία περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών της.

Ο κατηγορούμενος που εθεωρείτο επί μακρόν ο «τραπεζίτης του Κρεμλίνου», είχε επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στη γαλλική εταιρία Hédiard, της οποίας πήρε τον έλεγχο του 2007. Είναι επίσης γνωστός στη Γαλλία γιατί εξαγόρασε το 2009 την εφημερίδα France Soir, η οποία εξαφανίστηκε από τα περίπτερα τρία χρόνια αργότερα, παρά τις επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πουγκατσόφ προσπαθούσε εδώ και χρόνια να επιτύχει την άρση του παγώματος των περιουσιακών του στοιχείων στο εξωτερικό καταγγέλλοντας «επιδρομή» του ρωσικού κράτους, σε επικριτή του οποίου είχε μετατραπεί.

Η κόκκινη λίστα της Interpol έχει ως αποδέκτες 190 χώρες και ζητεί την άμεση σύλληψη προσώπων που αναφέρονται σε αυτήν προκειμένου να απελαθούν προς τη χώρα που έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact