ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Μαραθώνιος με διακοπές και ισχυρή πίεση των Τούρκων στις Βρυξέλλες

Ένα απίστευτο παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και από το πρωί είναι στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να προδιαγράφονται μαραθώνιες.

Χωρίς συμφωνία συνεχίζονται oι συνομιλίες Τουσκ-Γιούνκερ και Ρούτε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με την τουρκική πλευρά να ζητά όλο και περισσότερες δεσμεύσεις για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ.

Οι συνομιλίες διακόπτονται ανά διαστήματα για τεχνική επεξεργασία, αλλά και για να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι «28» βρίσκονται απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με ένα αμφιλεγόμενο πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης. Από κυπριακής πλευράς έχει ξεκαθαριστεί ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Μάλιστα η Κύπρος έχει ξεκάθαρα το «βέτο» στο τραπέζι.

Ερντογάν: Ανίκανοι οι Ευρωπαίοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στην Ευρώπη και χαρακτηρίζει ανίκανους τους Ευρωπαίους.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να κοιτάξει την ιστορία της με τους μετανάστες πριν πει στην Τουρκία τι να κάνει. Δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ακούσει τις επικρίσεις της Ευρώπης για τα δικαιώματα μόνο όταν αυτές είναι σωστές».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χορεύει σε ένα ναρκοπέδιο υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τρομοκρατικές ομάδες» και έκανε λόγο για «ανέντιμη» στάση των Ευρωπαίων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον σεβασμό των δικαιωμάτων όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

«Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους», τόνισε.

Επίσης, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος άσκησε πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας της να αφήσει την πολιτική της επιείκειας που ακολουθεί για τους κούρδους αντάρτες, πέντε ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση.

«Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί μια ημέρα σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν, «παρά την πραγματικότητά αυτή, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προσέχουν, είναι σαν να χορεύουν μέσα σε ναρκοπέδιο».

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί οι βελγικές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα σε υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να υψώσουν σημαίες κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι ανέντιμη και ανειλικρινής» η στάση της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Σήμερα σηκώνουν τις σημαίες και τις αφίσες. Ποιόν προσπαθείτε να ξεγελάσετε;», είπε με οργή. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι ενέδωσαν στην τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact