ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Κουβέλη ρίχνουν τις ευθύνες για την εικόνα διάλυσης στη ΔΗΜΑΡ


Ο Γιάννης Πανούσης ανέφερε ότι “όλα αυτά συμβαίνουν διότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει στρατηγική και στίγμα, δεν ξέρει που πηγαίνει”

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά μετά την αποχώρηση των μελών της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του κόμματος και την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη. Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ δημόσια ή ιδιωτικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος ρίχνουν το βάρος των ευθυνών επάνω του.

Συγκεκριμένα, όσοι παραμένουν στο κόμμα ελπίζουν ότι σήμερα ο κ. Κουβέλης θα ξεκαθαρίσει τη στάση του για την πορεία της ΔΗΜΑΡ. Το συνέδριο μπορεί να μην είναι μακριά – είναι προγραμματισμένο για αρχές Οκτωβρίου – όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι διεργασίες πολλές και λίγοι μπορούν να περιμένουν περισσότερο. Ως εκ τούτου στην περίπτωση που ο κ. Κουβέλης δεν θέσει με σαφήνεια τι επιθυμεί, τη σύμπλευση με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ή μια εκ νέου κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να βρεθεί μπροστά στο εξής παράδοξο: η προσήλωσή του στην αναγκαιότητα για συλλογικές αποφάσεις στο κόμμα να αποβεί μοιραία για το ίδιο το κόμμα…

Η ομάδα Λυκούδη φαίνεται πως έχει αρχίσει να τρέχει πολύ γρήγορα. Σχεδόν ταυτόχρονα με το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ η Μετταρυθμιστική Τάση που αποχώρησε οργανώνει ήδη πανελλαδική συνάντηση των μελών της στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και προσωπικότητες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Έτσι θα γίνει ακόμη μία προσπάθεια σύγκλισης των κομμάτων και κινήσεων με στόχο την κοινή τους κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Από την πρώτη αντίδραση της Αγίου Κωνσταντίνου για τις χθεσινές εξελίξεις, φαίνεται ότι η ηγεσία του κόμματος παραμένει στις θέσεις που εξέφρασε στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές. Επιπλέον αφήνει να εννοηθεί πως δεν εξετάζεται η περίπτωση επαναπροσέγγισης με τον κ. Λυκούδη, αφού αναφέρεται σκωπτικά: “Καθένας επιλέγει τον δρόμο του…”.

Μετά την αποχώρηση Λυκούδη ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δεν ταυτίστηκε ποτέ στο παρελθόν με τον πρώην γραμματέα του κόμματος σε σχέση με τις συνεργασίες και την συμμετοχή στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Κουβέλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Πανούσης σε μια σπάνια στιγμή έκρηξης ανέφερε ότι “όλα αυτά συμβαίνουν διότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει στρατηγική και στίγμα, δεν ξέρει που πηγαίνει”. Προέβλεψε, δε, πως “εντός των ημερών θα έχουμε και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις”. Για την σημερινή κατάσταση στο κόμμα σχολίασε:

“Την απόλυτη ευθύνη φέρει η ηγεσία του κόμματος γιατί δεν μας λέει τι θέλει να κάνει. Ως άνθρωποι και ως πολιτικοί ο καθένας έχει την ιστορία του, το κύρος του και το ήθος του, όμως το έχω ξαναπεί η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του Κουβέλη και λειτουργεί σαν να είναι μόνος του. Δεν νομίζω ότι το κάνει επίτηδες. Αλλά αυτή τη στιγμή και ο ίδιος και το κόμμα του βρίσκονται σε σύγχυση. Ακούγεται το όνομά του ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν τον ψηφίζει το μισό κόμμα του”.

Από την πρώτη στιγμή μετά την αποχώρηση ο κ. Λυκούδης δέχθηκε στενό μαρκάρισμα από το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Καρύδη σε συνέντευξή του στον ALPHA χαρακτήρισε τον ανεξάρτητο βουλευτή “θετικό πρόσωπο” και σημείωσε πως στο ΠΑΣΟΚ “φυσικά θα θέλαμε συμπόρευση”.

 Να σημειωθεί πως στις νέες πολιτικές ζημώσεις που παρατηρούνται για μια ακόμη φορά στην Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει με την συγκρότηση Εθνικής Οργανωτική Επιτροπής εν όψει συνεδρίου, η οποία θα αποτελείται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους βουλευτές, πρώην βουλευτές, γραμματείς τομέων, δημάρχους και ορισμένα στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο.

Την Κυριακή η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή στις 12 η ώρα το μεσημέρι θα εκλέξει συντονιστική γραμματεία.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact