ΚΟΣΜΟΣ

Στον ΟΗΕ η ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

Έφτασε ξημερώματα της Πέμπτης στα χέρια του Α. Γκουτέρες

Σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες «έλαβε την επίσημη κοινοποίηση με την οποία τίθεται από 12ης Φεβρουαρίου σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την συμφωνία των πλευρών για το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη η οποία διευθετεί την μακρά διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης», αναφέρει.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα που κοιτά προς τα μπρος για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής. Είναι βαθιά ευγνώμων προς τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι ο ΓΓ καλεί τα κράτη μέλη, τους περιφερειακούς και οργανισμούς και άλλους διεθνείς εταίρους να υποστηρίξουν τα ιστορικά βήματα τα οποία τα μέρη έχουν αναλάβει.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν πολύ προσεκτικά στα διαδικαστικά και αναμενόταν αργότερα εντός της ημέρας σχετική ανακοίνωση.

Σημείωσε ότι θα εξετάσουν όλες τις διοικητικές διαδικασίες για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αναμένω ότι θα έχω κάτι πιο επίσημο να σας πω αργότερα το απόγευμα σήμερα. Αναμένουμε να φτάσουν στους σωστούς ανθρώπους τα επίσημα έγγραφα», πρόσθεσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact