ΚΟΣΜΟΣ

Στον «πάγο» τα ΜΟΕ με την Τουρκία μετά τα επεισόδια στο Αιγαίο

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο του μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη χθες στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα», και στο πλαίσιο αυτό «παγώνουν» τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνταν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την απόφαση αυτή ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας και έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση». Όπως είπε, δεν συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Σημείωσε επίσης ότι είναι «σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Nέο διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διάβημα διαμαρτυρίας και χθες

Χθες, εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει στο πρώτο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος, τονίζοντας πως πρόκειται για «ενέργειες που αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις υπερπτήσεις

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Το «μπαράζ» υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά

Χθες η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε «μπαράζ» τουρκικών υπερπτήσεων, πάνω από ελληνικά νησιά. Σημειώνεται πως τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. Συγκεκριμένα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τους Αρκιούς στις 10:18 στα 27.000 πόδια, στις 10:21 στα 26.000 πόδια και στις 10:28 στα 22.000 πόδια και πάνω από τους Λειψούς στις 10:19 στα 27.000 πόδια, στις 10:22 και στις 10:24 στα 26.000 πόδια και στις 10:26 στα 21.000 πόδια. Επίσης, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι στις 10:29 στα 25.000 πόδια, πάνω από το νοτιοανατολικό μέρος της Σάμου στις 10:33 στα 25.000 πόδια, πάνω από τους Φούρνους στις 10:37 στα 26.000 πόδια και πάνω από τις Οινούσσες στις 10:43 στα 28.000 πόδια.

Και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε, καθώς λίγο αργότερα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε εκ νέου υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Φούρνους και της Οινούσσες

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact