ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θέλει το Ισραήλ – Επενδύσεις μαμούθ

Το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του ικανότητα ώστε να γίνει «υπερδύναμη» στην Τεχνητή Νοημοσύνη (TN), δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, προβλέποντας εξελίξεις στον αυτόνομο πόλεμο και βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων μάχης.

Τα βήματα για εκμετάλλευση των ραγδαίων εξελίξεων στην A.I. περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής στο υπουργείο, και προϋπολογισμό ρεκόρ για σχετική έρευνα και ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία Εγιάλ Ζαμίρ.

«Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την ΤΝ ως την επόμενη επανάσταση στη μορφή του πολέμου στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ζαμίρ στη Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Κατονόμασε τον Παραγωγικό Προεκπαιδευμένο Μετασχηματιστή (Generative Pre-trained Transformer – GPT) και τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial General Intelligence – AGI) ως τους κλάδους βαθιάς μάθησης που συζητούνται από πολιτικές βιομηχανίες ΤΝ οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν εντέλει στρατιωτικές εφαρμογές.

Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα πλήττει κατά σμήνη τον εχθρό

Αυτές, είπε ο Ζαμίρ, περιλαμβάνουν ενδεχομένως «την ικανότητα μιας πλατφόρμας να πλήττει κατά σμήνη ή συστημάτων μάχης να επιχειρούν ανεξάρτητα, την ικανότητα να συγχωνεύονται δεδομένα και να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ».
Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η αρχή έχει γίνει

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε ορισμένα από τα αυτόνομα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Το 2021, ανέφερε πως ρομποτικά τζιπ επιτήρησης θα βοηθούσαν τις περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τον μήνα, η κρατική Israel Aerospace Industries αποκάλυψε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών, το οποίο, είπε, έχει ήδη συμπληρώσει «χιλιάδες ώρες» σε επιχειρήσεις.

Ο Εγιάλ απέδωσε επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο –που θεωρείται ευρέως πως έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων– σε «ορθή και έγκαιρη διάκριση των αμυντικών, οικονομικών, εθνικών και διεθνών διαστάσεων».

Παρομοίως, είπε, «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το Κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact