ΚΟΣΜΟΣ

Συγκεντρώσεις Αλγερινών κατά του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

Βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες, ακόμα και στο Παρίσι

Εκατοντάδες αλγερινοί φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αλγερίας για να διαδηλώσουν κατά της υποψηφιότητας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για μια νέα προεδρική θητεία, την 5η κατά σειρά, στις εκλογές του Απριλίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση.

Μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας, όπως συνέβη και την Παρασκευή. Μια διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι έως και 70.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Αλγέρι, περιλαμβανομένων των κινητοποιήσεων στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Μπαμπ Εζουάρ.

Οι Αλγερινοί έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα πρόκειται να καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του στο Συνταγματικό Συμβούλιο στο Αλγέρι σήμερα, που λήγει η προθεσμία υποβολής για τους υποψήφιους.

Θεωρείται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να το πράξει ο ίδιος. Ο Μπουτεφλίκα, ο οποίος σπανίως εμφανίζεται δημοσίως έπειτα από το εγκεφαλικό που υπέστη το 2013, βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην Ελβετία, όπου υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πανεπιστημιούπολη του Μπαμπ Εζουάρ, κοντά στο Συνταγματικό Συμβούλιο, φωνάζοντας “Όχι σε μια πέμπτη θητεία”, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Γύρω από το Συμβούλιο τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά και η αστυνομία εμπόδιζε τους φοιτητές να εξέλθουν από την πανεπιστημιούπολη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών από το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και με πλάνα της τοπικής τηλεόρασης, οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν σήμερα κατά χιλιάδες και στους δρόμους άλλων πόλεων της Αλγερίας.

Μέχρι το μεσημέρι πάντως, έξι υποψήφιοι είχαν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την υποψηφιότητά τους και δεν υπήρχαν ενδείξεις για υποψηφιότητα του Μπουτεφλίκα.

Ο Μπουτεφλίκα άλλαξε χθες τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν έχει σχολιάσει τις διαδηλώσεις εναντίον του–τις μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλγερία μετά την Αραβική Άνοιξη, πριν από οκτώ χρόνια.

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι ο Μπουτεφλίκα δεν είναι πλέον σε θέση να ηγηθεί της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας, μιας σημαντικής παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνολικά 183 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις την Παρασκευή, ενώ ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι διαδηλώσεις την Παρασκευή ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές, όμως συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν το βράδυ κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Αλγέρι.

Παράλληλα, Αλγερινοί στο Παρίσι πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση κατά του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος σχεδιάζει να καταθέσει την υποψηφιότητά του για μια πέμπτη προεδρική θητεία.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι εκατοντάδες Αλγερινοί είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία της Δημοκρατίας (Place de la République), στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η διαδήλωση συμπίπτει με την σημερινή εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 18ης Απριλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Αλγερία διαδήλωσαν σήμερα κατά της υποψηφιότητας του Μπουτεφλίκα.

Αντίπαλοι του 82χρονου Μπουτεφλίκα, ο οποίος το 2013 υπέστη εγκεφαλικό και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να ηγηθεί της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας. Ο ίδιος βρίσκεται σε νοσοκομείο της Ελβετίας, όπου υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Αλγερία έχουν προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης στη Γαλλία, όπου υπάρχει μεγάλος αλγερινός πληθυσμός. Η πρώτη διαδήλωση στο Παρίσι κατά του Μπουτεφλίκα πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.

Χθες Σάββατο, μια διαδήλωση την οποία διοργάνωσαν υποστηρικτές του στο κεντρικό Παρίσι συγκέντρωσε μόλις 30 άτομα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact