ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Οργή για τα χημικά μέσα σε παιδιά και ηλικιωμένους -Ολα όσα έγιναν

Παρότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει κανονικά από τη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, από κάθε γωνιά της χώρας, έφθασαν χθες το μεσημέρι στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. 

Ο όγκος των διαδηλωτών ήταν μεγάλος, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές. Η συντριπτική πλειονότητά τους οικογένειες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία είδε το πολύ… 60.000 διαδηλωτές. Μάλιστα, συνέβη το πρωτοφανές στην πρώτη της ανακοίνωση να κάνει λόγο για 100.000 διαδηλωτές και αργότερα να κατεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 60.000. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα υπήρχαν καταγγελίες ότι πούλμαν γεμάτα διαδηλωτές μπλοκαρίστηκαν στα διόδια με συνέπεια πολλοί διαδηλωτές να μην καταφέρουν να φθάσουν στο κέντρο της Αθήνας. 

Το συλλαλητήριο είχε παλμό και όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στα ΜΑΤ στα σκαλάκια της βουλής και η ΕΛ.ΑΣ…. αποφάσισε προφανώς να διαλύσει το συλλαλητήριο καθώς ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί η επιλογή να ρίξουν δακρυγόνα μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, ηλικιωμένοι και παιδιά να λιποθυμήσουν και όλοι όσοι βρίσκονταν στο πάνω μέρος της πλατείας να τρέχουν αριστερά και δεξιά για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα στελέχη της που βρίσκονταν στο Σύνταγμα ενήργησαν χθες με τον ενδεδειγμένο τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν λάβει. Ωστόσο, αντί να απομονώσουν τους ακραίους -που όπως και η ΕΛΑΣ παραδέχεται ήταν μια ομάδα, μέσα στους δεκάδες χιλιάδες των πολιτών- έπνιξε το συγκεντρωμένο πλήθος στα χημικά, έστειλε διαδηλωτές στο νοσοκομείο και διέλυσε το συλλαλητήρίο. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από ακραίους, τους οποίους η αστυνομία δεν κατάφερε ή δεν προσπάθησε καν να εμποδίσει και να περιορίσει. 

ΝΔ και Ενωση Κεντρώων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έριξαν επίτηδες τα χημικά για να διαλύσουν το συλλαλητήριο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τους Χρυσαυγίτες πίσω από τα επεισόδια τους οποίους ταυτίζει με τη ΝΔ. 

Μητσοτάκης: Εριξαν χημικά σε οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένους -Θα αναζητηθούν ευθύνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του on camera τόνισε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τα χημικά στο Σύνταγμα κίνηση η οποία όπως είπε «είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

ΝΔ: Σε πανικό η κυβέρνηση, έριξε μεγάλες ποσότητες χημικών στους πολίτες

«Η κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες». Καταλήγοντας ζητά επό τις κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα να παραιτηθούν. 

Ενωση Κεντρώων: Αντί να συλλάβουν τους ταραξίες, έριξαν χημικά στους φιλήσυχους πολίτες

Στο ίδιο κλίμα και η Ενωση Κεντρώων η οποία υποστήριξε ότι «αντί η Αστυνομία να συλλάβει τους ολιγάριθμους κουκουλοφόρους αλήτες που θέλησαν να διαταράξουν την τάξη στο συλλαλητήριο, έριξε χημικά στους φιλήσυχους πολίτες του συλλαλητηρίου», σημειώνοντας ότι «είναι και αυτό δείγμα γραφής, το πώς αντιμετωπίζει την λαοθάλασσα ο τρομαγμένος Πρωθυπουργός». 

ΚΙΝΑΛ: Αυταρχισμός και καταστολή πέρα από κάθε όριο

Η υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Θαύμα! Θαύμα! Τα ΜΑΤ και τα χημικά που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται εναντίον πολιτών και παιδιών. Αυταρχισμός και καταστολή πέρα από κάθε όριο».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για τη βία κατά απλών διαδηλωτών

«Η βία κατά απλών διαδηλωτών είναι απολύτως καταδικαστέα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γι’ αυτό. Ευθύνες, όμως, έχουν και η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων κι αντιδραστικών μηχανισμών, που επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων και συνεργείων Μέσων Ενημέρωσης. Τεράστια ταυτόχρονα είναι η υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παλιότερα συνυπήρχε τυχοδιωκτικά με τέτοιες ομάδες ακροδεξιών, αλλά και δήθεν αντιεξουσιαστών προβοκατόρων».

Μαξίμου: Η ΝΔ ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, στην πρώτη του ανακοίνωση απέδωσε τα επεισόδια σε Χρυσαυγίτες, ενώ σε δεύτερη ανακοίνωσή της, απαντώντας στη ΝΔ την κατηγορεί ότι ταυτίζεται με τη ΧΑ. «Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν», σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου. 

Τα επεισόδια 

Σε κάθε περίπτωση ένα συλλαλητήριο που είχε παλμό, ήταν ειρηνικό, με τον κόσμο να είναι πυκνός σε όλα τα πέριξ της πλατείας Συντάγματος, διαλύθηκε μετά τα δακρυγόνα που έπεσαν μέσα στο πλήθος (στο οποίο υπήρχαν ηλικιωμένοι και παιδιά) για την αντιμετώπιση μιας μικρής ομάδας κουκουλοφορων και τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Και έτσι την ώρα που το συλλαλητήριο βρισκόταν στην κορύφωσή του και ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι ομιλίες, άρχισε να διαλύεται, ολοκληρώθηκε πρόωρα και με τον χειρότερο τρόπο αφού διαδηλωτές κατέληξαν στο νοσοκομείο. 

Την ώρα που τα δακρυγόνα έπεφταν μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος πολλοί έτρεξαν προς το Κολωνάκι ενώ ακόμη και η Μεγάλη Βρετάνια άνοιξε τις πύλες της για να βρουν καταφύγιο διαδηλωτές. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της λιπόθυμης διαδηλώτριας μέσα στο ξενοδοχείο: 

Επεισόδια σημειώθηκαν και μετά το τέλος της αντισυγκέντρωσης που έγινε από αριστερές και αναρχικές οργανώσεις, στα Προπύλαια, όταν κουκουλοφόροι έκαναν «εξόρμηση» στα Εξάρχεια εκτοξεύοντας πέτρες μολότοφ και βάζοντας φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

Την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και ένας άνδρας, ενώ οι δράστες του έκαψαν τη μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το περιστατικό συνδέεται με το συλλαλητήριο ή την αντισυγκέντρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο 35χρονος άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ερυθρό Σταυρό.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν δώδεκα προσαγωγές, επτά εκ των οποίων επτά έγιναν συλλήψεις.

Μεταξύ των παρουσιών που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Ερμιόνης Κατσίφα, η οποία ανέβηκε και στο βήμα του συνεδρίου ενώ το παρών έδωσαν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

Ξεχωριστές και οι ομιλίες των Κρις Σπύρου και της Αφροδίτη Μάνου, η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εγκληματική», τονίζοντας μάλιστα ότι «κανείς μας δεν πρέπει να γίνει συνένοχος στο ψέμα». Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά στην εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία. «Αλέξη Τσίπρα, θυμάσαι τον Ιούλιο του 2015; Εκεί απέναντι τραγούδησα για σένα και για το “όχι”. Και εσύ μου ρίχνεις δακρυγόνα. Θυμάσαι που κατέβηκες μετά την ομιλία σου στο καμαρίνι και σου έδωσα να πιείς από το μπουκάλι μου νερό; Δεν μπορώ να αναπνεύσω Αλέξη. Σταμάτα τους!». 

Ο δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης, μίλησε και αυτός προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιώντας μία δική του φράση που είχε απευθύνει παλιότερα στην Άνγκελα Μέρκελ. «Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες. Η Μακεδονία είναι ελληνική». Υπό τους ήχους του συνθήματος «αυτή η συμφωνία είναι προδοσία», ανέβηκε στο βήμα του συλλαλητηρίου και ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ Κρις Σπύρου. «Αισθάνομαι και είμαι Μακεδόνας, όπως πρέπει να αισθάνεστε και σεις που δεν κατάγεστε από τη Μακεδονία, αλλά είστε Έλληνες», ανέφερε προς το πλήθος ο κ. Σπύρου και προσέθεσε: «Υπήρξε και υπάρχει μόνον η ελληνική Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact