ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου

Στο επίκεντρο η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

Nέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας στην οποία συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσαν κατά την σημερινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σούκρι .

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και η συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, που συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ, αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει την αναπτυξιακή σημασία που έχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο παρελθόν όσο και στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών χωρών για ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων , ενώ η Αθήνα και το Κάιρο, επιβεβαίωσαν τις θέσεις τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και η προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου, το ίδιο διάστημα.

Η Αίγυπτος θεωρείται χώρα κλειδί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και υπό αυτό το πρίσμα ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας -Λευκωσίας και Καϊρου, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact