ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου

Στο επίκεντρο η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

Nέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας στην οποία συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσαν κατά την σημερινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σούκρι .

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και η συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, που συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ, αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει την αναπτυξιακή σημασία που έχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο παρελθόν όσο και στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών χωρών για ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων , ενώ η Αθήνα και το Κάιρο, επιβεβαίωσαν τις θέσεις τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και η προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου, το ίδιο διάστημα.

Η Αίγυπτος θεωρείται χώρα κλειδί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και υπό αυτό το πρίσμα ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας -Λευκωσίας και Καϊρου, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact