ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν στην Ιντλίμπ

Νεκροί 17 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με μια ΜΚΟ

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της συμμάχου του Ρωσίας, προέλασαν σε μια πόλη-κλειδί της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών, με μια εξαιρετικά καταστροφική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας που κλιμακώνει η έφοδος των κυβερνητικών δυνάμεων που άρχισε τον Δεκέμβριο εναντίον της Ιντλίμπ και γειτονικών της τομέων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Πέμπτη εκτάκτως για τη Συρία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δυτικές χώρες καταδίκασαν έντονη τη «σφαγή» σε εξέλιξη στην επαρχία, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες ιδίως να καλούν να «σιγήσουν τα όπλα».

Από τη δική του πλευρά, το Ιράν προσφέρθηκε μέσω του πρεσβευτή του στον ΟΗΕ να βοηθήσει να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να «φρενάρει» την επέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Γκάιρ Πέντερσεν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, επισήμανε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί συνεχής άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση» των ανθρωπιστικών οργανώσεων «στον άμαχο πληθυσμό» στην Ιντλίμπ.

Σε δύο μήνες, έχουν εκτοπιστεί περίπου 586.000 άνθρωποι εξαιτίας των εχθροπραξιών στην επαρχία και τομείς γύρω από αυτή — σε μεγάλο μέρος κυριαρχούν οι τζιχαντιστές και είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών — σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΟΗΕ.

Η Τουρκία, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, έχει αναπτύξει στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ και έχει προτρέψει επανειλημμένα το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει την επίθεσή του.

«Έπειτα από μια ημέρα μαχών και μια αντεπίθεση των ανταρτών και των τζιχαντιστών, οι δυνάμεις του καθεστώτος πήραν τον έλεγχο μεγάλων τομέων της πόλης Σαρακέμπ», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την είσοδο στη Σαρακέμπ των δυνάμεων της Δαμασκού και των συμμάχων τους και την έναρξη «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων και «εξουδετέρωσης ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών των τρομοκρατών».

Η Σαρακέμπ, πόλη που ως ακόμη πριν από λίγους μήνες μέτραγε 110.000 κατοίκους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι σήμερα σχεδόν εντελώς εγκαταλελειμμένη, έπειτα από μήνες καταστροφικών και φονικών βομβαρδισμών. Στην πόλη τέμνονται δύο κρίσιμης σημασίας αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη μητρόπολη του Χαλεπιού με την παραθαλάσσια επαρχία Λαττάκεια και την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Στο σφυροκόπημα στη βορειοδυτική Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300 άμαχοι, κατά εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει το Συριακό Παρατηρητήριο, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία. Χθες Πέμπτη σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, κατά την πηγή αυτή, οι δέκα σε «ρωσική αεροπορική επιδρομή στην ανατολική περιφέρεια της πόλης της Ιντλίμπ» και επτά άλλοι σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας επαρχίας και της γειτονικής της του Χαλεπιού, από βολές πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος ή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες έχουν την «υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού» στις μάχες με τα κυβερνητικά στρατεύματα στη Σαρακέμπ. Η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει πως προσφέρει τέτοια υποστήριξη.

Αξιωματικοί του συριακού στρατού κατηγόρησαν επίσης στην Τουρκία ότι έχει αναπτύξει θωρακισμένα βόρεια της Σαρακέμπ για «να προστατεύσει τους τρομοκράτες» και να «εμποδίσει την προέλαση» των δυνάμεων του Άσαντ.

Στο μέτωπο της Ιντλίμπ το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δίνει την τελευταία τόσο στρατηγική μάχη, κρίνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς πλέον οι δυνάμεις του έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του 70% της συριακής επικράτειας.

Τουρκία: Ρωσική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες

Εν τω μεταξύ ρωσική αντιπροσωπεία θα φθάσει αύριο, Σάββατο, στην Τουρκία για συνομιλίες με στόχο να σταματήσει η «επίθεση» της συριακής κυβέρνησης και να μπει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει την ανθρωπιστική τραγωδία στην Ιντλίμπ, όπου χθες συριακές δυνάμεις υπό τη Ρωσία εισήλθαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact