ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο Β’ για το Κυπριακό έχουν οι Τούρκοι

Θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης, δηλώνει ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους

Εναλλακτικό σχέδιο Β’, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τις οποίες δημοσίευσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο εθνικιστής τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς.

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για τις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι στην αρχή η συζήτηση θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών και μετά θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών χωρών.

Πρόσθεσε ότι το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας στη διάσκεψη θα εξαρτηθεί από το ποιος θα συμμετάσχει εκ μέρους των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κωλυσιεργία, το Κυπριακό αποτελεί εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στα κατεχόμενα, όπως και η Ελλάδα στις ελεύθερες περιοχές, όπου – κατά τον ισχυρισμό του – υπάρχουν 20 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες.

Διερωτήθηκε επιπλέον, γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός, όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της.

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, είπε ότι θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης.

Είπε επίσης ότι ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπείται στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της.

Σε δηλώσεις στην τηλεόραση του κρατικού ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διευθετήσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη, καθώς και για τον τρόπο εκπροσώπησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είπε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη δεν θα είναι ο ίδιος με των άλλων συμμετεχόντων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι στη διεθνή της 12ης Ιανουαρίου το μόνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι εν όψει των συνομιλιών της Γενεύης έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Οι διαπραγματευτές είχαν σήμερα συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε καλό κλίμα.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact