ΚΟΣΜΟΣ

Συγκέντρωση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αν. Μεσόγειο σε ασυνήθιστο σχηματισμό

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει επίσης μια σημαντική και σκόπιμη παρουσία του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Αυτό είναι μέρος της ίδιας μεγάλης εικόνας. Tα Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν παρατηρηθεί να πλέουν σε έναν ασυνήθιστο σχηματισμό.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο, πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εξωτερικό αμυντικό τείχος για ναυτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, για να αποτραπεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ιδίως από τα αμερικανικά και γαλλικά αεροπλανοφόρα.

Την ίδια στιγμή που οι μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού υποστήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία, τα κύρια πολεμικά πλοία τους στη Μεσόγειο συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο. Και τα δύο καταδρομικά κλάσης Slava που βρίσκονταν εκεί, καθώς και τα πλοία συνοδείας και υποστήριξης, έπλεαν σε στενή διάταξη. Φαινόταν να πλέουν στο Ταρτούς στη Συρία, όπου η Ρωσία έχει τη ναυτική βάση.

Ο ασυνήθιστος σχηματισμός είναι ξεκάθαρα ορατός στις δορυφορικές εικόνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Μια εικόνα, που τραβήχτηκε από τον δορυφόρο Sentinel 2 στις 08:40 UTC σήμερα, δείχνει 16 πλοία.

Ο σχηματισμός έχει μόνο 0,9 μίλια (1,5 km) πλάτος και 1,7 μίλια (2,7 km) μήκος, που σημαίνει ότι όλα τα πλοία είναι ορατά το ένα από το άλλο. Τα πλοία βρίσκονταν ήδη εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας και κατευθύνονταν απευθείας προς το λιμάνι του Ταρτούς. Αυτή είναι η μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας στο εξωτερικό. Εδώ τα σκάφη επιχειρούν υπό σημαντική αεροπορική κάλυψη και ομπρέλα αεράμυνας από ρωσικές βάσεις στη Συρία.

Η εγγύτητα του σχηματισμού, ιδιαίτερα τα δύο υποβρύχια, υποδηλώνει μια επίδειξη δύναμης. Παρόμοιοι σχηματισμοί παρατηρούνται συχνά κατά τη διάρκεια ασκήσεων, αλλά όχι σε συνθήκες πολέμου. Ακόμα κι αν αυτό ισχύει για τον συγκεκριμένο ελιγμό, η μεγαλύτερη εικόνα παραμένει η συγκέντρωση δυνάμεων στην Ταρτούς, πιθανώς για προστασία και ανεφοδιασμό.

Όλα τα ρωσικά πλοία σε ένα μέρος

Η συγκέντρωση ουσιαστικά ολόκληρου του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο, σε ένα μέρος, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Συνήθως αυτά τα πλοία θα επιχειρούσαν σε ξεχωριστές ομάδες.

Τα καταδρομικά κλάσης Slava είναι κατά κύριο λόγο εξοπλισμένα για ναυμαχία. Για αυτό είναι το καθένα οπλισμένο με 16 υπερηχητικούς πυραύλους P-1000 Vulkan. Παρέχουν επίσης αξιόλογη αεροπορική άμυνα περιοχής με 64 πυραύλους S-300F Rif.

Τα πλοία της αρμάδας περιλαμβάνουν επίσης δύο ανθυποβρυχιακούς καταστροφείς κατηγορίας Udaloy και δύο φρεγάτες γενικής χρήσης. Οι φρεγάτες, και μια κορβέτα κλάσης Buyan-M, μπορούν όλες να φέρουν πυραύλους κρουζ Kalibr που είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται στην εισβολή στην Ουκρανία. Τα υποβρύχια κλάσης Kilo μπορούν επίσης να φέρουν αυτό το όπλο.

Το Naval News εκτιμά ότι είναι πιθανό τα πλοία να χωρίστηκαν ξανά σε πολλές ομάδες. Ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία ενδέχεται τώρα να πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα για να υποστηρίξουν άμεσα τις επιχειρήσεις εκεί. Αυτό θα σημαίνει διέλευση του στενού του Βοσπόρου μέσω των τουρκικών υδάτων. Αυτό θα είναι το κρίσιμο σημείο καθώς η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τα στενά για τα ρωσικά πλοία.

(Newsbreak.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact