ΚΟΣΜΟΣ

Συνθήκη ειρήνης Ισραήλ με Η.Α.Ε. Τα ΟΦΕΛΗ για την Ελλάδα

Σε ανατροπή του προηγούμενου κατεστημένου προχωρούν τα Η.Α.Ε. μετά τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ αφού η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια από τα Η.Α.Ε. εξελιγμένων συστημάτων.

Αριθμός F-35 και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου E/A-18 Growler αναμένεται να προστεθούν στο οπλοστάσιο των Εμιράτων με την άδεια του Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι υπάρχει νόμος του Αμερικανικού κράτους ο οποίος δεν επιτρέπει την παράδοση οπλισμού σε χώρες οι οποίες θα αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, αυτό δεν ίσχυσε κατά τα φαινόμενα και τα Η.Α.Ε. θα προχωρήσουν σε συμφωνία για την αγορά των συστημάτων αυτών από τις Η.Π.Α. Θα ήταν φυσικά ορθό να πούμε ότι τα συστήματα ίσως έρθουν με “κατεβασμένες” τις δυνατότητές τους στα Η.Α.Ε. Φυσικά, κάτι τέτοιο δε μπορεί να αποδειχθεί αν και δε θα έχει τεράστια διαφορά αφού τα Η.Α.Ε. θα τα αξιοποιήσουν ούτως ή άλλως ενώ οι Ισραηλινοί έχουν τη δική τους έκδοση των F-35AI στα οποία έχουν ακόμα και το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ελεύθερα παρεμβάσεις στα συστήματά τους, χωρίς περιορισμούς από την κατασκευάστρια Lockheed Martin.

όσον αφορά τα Growler, τα Η.Α.Ε. θα προμηθευτούν την κλασσική έκδοση η οποία είναι εξοπλισμένη με το παλιό γνωστό και αξιόπιστο σύστημα παρεμβολών ALQ-99 Tactical Jammer Systems και όχι με το υπό δοκιμές NGJ-MB ( μπορείτε να διαβάσετε εδώ γι αυτό: https://www.el.gr/war/epitychis-dokimi-gia-ton-ilektroniko-p/) με το οποίο θα αναβαθμιστούν όλα τα αμερικανικά και αυστραλέζικα αεροσκάφη της κατηγορίας. Αυτό θα συμβεί για να μην υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση της τεχνολογικής υπεροχής του Ισραήλ στην περιοχή όπως και προαναφέραμε.

Υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν τα Η.Α.Ε. να παραλαμβάνουν άμεσα με την υπογραφή της συμφωνίας με τις Η.Π.Α. τα F-35 που έχει αγοράσει η USAF και προορίζονταν για την Τουρκία. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής και χωρίς υπογραφή συμφωνίας δε γίνεται αν γνωρίζει κανείς.

Πιθανά οφέλη για την Ελλάδα

Η εισαγωγή των F-35 στην αεροπορία των Η.Α.Ε. σημαίνει ότι τα Η.Α.Ε. θα επιχειρούν έναν εξελιγμένο τύπο μαχητικού κρούσης ενώ η προσθήκη των Growler θα δώσει στα Η.Α.Ε. πλήρεις ικανότητες για όλο το φάσμα αποστολών. Η εισαγωγή στο οπλοστάσιο των Η.Α.Ε. των αεροσκαφών αυτών θα επιτρέψει την απόσυρση των παλαιότερων Mirage 2000-9 από τις τάξεις της αεροπορίας των Η.Α.Ε. Αυτή η υπόθεση στηρίζεται στο γεγονός ότι τα Η.Α.Ε θέλουν να έχουν μία συγκεκριμένη οροφή μαχητικών αεροσκαφών αφού τα F-35 και Growler θα αυξήσουν την οροφή.

Είχαμε αναφερθεί εκτενέστερα στο ζήτημα σε άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/ellas/megali-eykairia-gia-tin-ellada-oles/ στο οποίο φυσικά εξετάσαμε το ζήτημα χωρίς να υπάρχει η προοπτική ακόμα της προμήθειας αριθμού Rafale από την Πολεμική Αεροπορία.

Με βάση τα νέα δεδομένα και εφόσον τα Rafale έρθουν τελικά στην Ελλάδα, τότε συμφέρει την Ελληνική πλευρά να πάρει περί τα 20-24 Mirage 2000-9 των Η.Α.Ε. για να συμπληρώσει 2 πλήρεις μοίρες μαχητικών του τύπου και άλλα 10-15 για ανταλλακτικά. Ακόμα και αν

Εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα των Rafale σε προμήθεια συνολικά άνω των 36-40 αεροσκαφών, σταδιακά μπορεί να γίνει η αντικατάσταση των Mirage. Τα εναπομείναντα μαχητικά του τύπου θα ασχολούνται με αναχαιτίσεις στο Αιγαίο για να μην καταπονούνται τα ακριβότερα και νεώτερα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακόμα και να δεν προβούμε σε αγορά Mirage 2000-9 από τα Η.Α.Ε., εφόσον αποσύρουν κάποια, τότε η προμήθεια μερικών για ανταλλακτικά είναι μία θετική εξέλιξη. Η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται πηγές ανταλλακτικών. Όλα τα παραπάνω ίσως ισχύσουν, αν και εφόσον υπογραφεί τελικά η συμφωνία αγοράς από τα Η.Α.Ε. των F-35 και Ε/Α-18 Growler.

(El.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact