ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους Αντόνοφ την Καβάλα: Έρευνες για τη «λευκή ουσία» – Μπαίνουν πυροτεχνουργοί και drone

«Θρίλερ» με την πτώση του Αντόνοφ An-12 το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας. Το αεροσκάφος φέρεται να ήταν φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικά, άγνωστο το τι ήταν αυτά επακριβώς, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα αριθμούσε οκτώ άτομα.

Οι εκρήξεις, οι φωτιές και οι πυκνοί καπνοί συντάραξαν την περιοχή της Καβάλας όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το συμβάν.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ενημερωθεί να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους. Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Ηδη πετάνε drones στην περιοχή προκειμένου να μεταφέρουν εικόνες στους πυροτεχνουργούς και τα ειδικά συνεργεία για να προσεγγίσουν το σημείο. Οπως είπε στο OPEN ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά που έχουν διασκορπιστεί στην περιοχή. Θεωρείται πως τα οκτώ μέλη του πληρώματος είναι νεκρά.

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το «ΟΚ» ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «Η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Τέλος, ανέφερε ότι «Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτή η λευκή ουσία, θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε αλλά θα πρέπει να είναι ασφαλές το πεδίο για να γίνει αυτό, και στη συνέχεια θα αναλυθεί. Θα πάρει χρόνο αρκετό για να καταλήξουμε και να απελευθερωθεί όλο το πεδίο».


Πώς έπεσε το Αντόνοφ An-12 στην Καβάλα

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Το αεροσκάφος κατέπεσε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Οκτώ άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος – Μετέφεραν «επικίνδυνο» φορτίο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οχτώ άτομα ήταν το πλήρωμα του Αντόνοφ.

Το φορτίο που είχε το Αντόνοφ χαρακτηρίστηκε αρχικά «επικίνδυνο».

Αργότερα έγινε γνωστό πως το αεροσκάφος μετέφερε δώδεκα τόνους εκρηκτικά.

Ειδικότερα στο αεροσκάφος που επέβαιναν οχτώ άτομα μέλη πληρώματος, υπήρχαν 12 τόνοι επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods), δηλαδή πυρομαχικά.

Υπήρξε επόπτευση της περιοχής από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ στο σημείο σπεύδει και ειδική ομάδα πυροτεχνουργών.

«Απομακρυνθείτε από το σημείο»

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Πυροτεχνουργοί στην περιοχή

Πυροτεχνουργοί του στρατού θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ.

Ομάδες πυροτεχνουργών του στρατού θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, το οποίο ενδέχεται να μετέφερε πυρομαχικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact