ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για τον κυκλώνα: Σε συναγερμό Αρχές, Στρατός

Ευρεία σύσκεψη για την διαχείριση κρίσεων, παρουσία της Όλγας Γεροβασίλη, αυτή την ώρα στο Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή καταιγίδα στην Αττική ενώ πολλές περιοχές της χώρας οχυρώνονται ενόψει της επέλασης του κυκλώνα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα φέρει ο κυκλώνας.

Ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και την συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση κρίσεων, άρχισε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο κ Ταφύλλης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς από την ΕΜΥ για το που θα χτυπήσει η κακοκαιρία, η οποία θα έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά, με ανέμους έως και 10 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις και να δοθούν κατευθύνσεις για την λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλες τις υπηρεσίες.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν, οι γενικοί γραμματείς Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης, Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, Υποδομών, Γιώργος Δέδες, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς και από πλευράς Δημόσιας Υγείας ο υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Ηλίας Πετρόπουλος, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιών Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα.

Από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού, η Γενική Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, καθώς και εκπρόσωποι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ, τον ΔΕΔΗΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της superleague, λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη σύσκεψη θα ανακοινωθούν τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί ενώ πιθανόν αύριο το πρωί ο γγ Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλλης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για το τι πρέπει να προσέχουν.

Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμει σε περιοχές που τυχόν θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία ενώ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες και μεγάλα δέντρα αλλά και τις δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα μας φέρει ο κυκλώνας Ζορμπάς μίλησε ο Τάσος Αρνιακός που έδωσε το αναλυτικό στίγμα για το που θα χτυπήσει ο κυκλώνας Ζορμπάς από το πρωί του Σαββάτου έως και το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και τα επικίνδυνα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ο κ. Αρνιακός τόνισε:

“Ο κυκλώνας Ζορμπάς αυτή την στιγμή βρίσκεται πολύ ανοικτά από τα χωρικά μας ύδατα. Βρίσκεται κοντά στο νότιο Ιόνιο και έτσι θα είναι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής”. Το πρωί του Σαββάτου (09.00) θα μας πλησιάσει και άλλο, αλλά θα είναι ακόμη εκτός των χωρικών μας υδάτων.

Το Σάββατο στις 09:00 το πρωί,ο κυκλώνας Ζορμπάς θα βρίσκεται ακόμη έξω από τα χωρικά μας ύδατα.

Στις 15:00 το μεσημέρι όπως σημείωσε ο κ. Αρνιακός ο Ζορμπάς θα βρίσκεται στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Από εκεί θα προχωρήσει το βράδυ στις 21.00 στο Μυρτώο Πέλαγος κοντά στη Μήλο.

Την Κυριακή στις 09.00 το πρωί θα βρίσκεται πλέον στις Κυκλάδες κοντά στο ύψος της Σύρου.

Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου στις 15.00 θα … “χορεύει” στο Ικάριο Πέλαγος και από εκεί θα φτάσει στη Χίο, όπου θα τελειώσει το πέρασμά του από τη χώρα μας.

Μετά θα κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη και στον Εύξεινο Πόντο.

Το φαινόμενο συνοδεύεται από έντονες βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους οι ριπές των οποίων ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 130 χλμ. με πιθανότητα ενίσχυσης των ριπών αυτών κατά περιόδους. Οι βροχοπτώσεις θα καλύψουν έναν ευρύτατο χώρο που είναι σχεδόν όλο το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Αττική, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στη Δυτική Κρήτη. Ο πυρήνας του φαινομένου πάνω από την Ελλάδα, αναμένεται να ξεσπάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τόπους, οι βροχοπτώσεις θα είναι εξαιρετικά έντονες.

Σε συναγερμό Αρχές και Στρατός

Όπως ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης, Παναγιώτης Ρήγας, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό επιφυλακής προκειμένου να συνδράμουν τις Αρχές της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση που θα χρειαστεί.

«Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμει σε περιοχές που τυχόν θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία», ανέφερε.

Δεδομένου των συνθηκών που θα επικρατήσουν, η αυξημένη αυτή επιφυλακή αφορά κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και τα σκάφη του παντός καιρού, καθώς και το Μηχανικό αλλά και τις κατά τόπους στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες ενδεχομένως να κληθούν να επέμβουν εάν και εφόσον χρειαστεί.

Με συνεχείς συσκέψεις παρακολουθείται το φαινόμενο και από την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες, όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί σε προσομοιώσεις μοντέλων.

Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως σε εκείνα των νησιών και της Κρήτης, ενώ όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Fraport έχει θέσει σε ετοιμότητα και τα 14 αεροδρόμια που διοικεί.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσδεση αεροσκαφών και μετακίνηση οχημάτων σε ασφαλείς τόπους στάθμευσης καθώς και ασκήσεις ετοιμότητας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία και την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα – Σε ποιες περιοχές πρέπει να δείξουν προσοχή οι κάτοικοι

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών», ο οποίος ήδη οργανώνεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας, εξασθενώντας όμως όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Ανατολικής Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα 10 μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο.

Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Κακοκαιρίας συνέχεια το Σάββατο -Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Aστατος παραμένει ο καιρός και το Σάββατο με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά θα επηρεάσουν το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν σταδιακά από το νότιο Ιόνιο στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact