ΚΟΣΜΟΣ

Τα ΄βάζει και με την Ιταλία και εκβιάζει η Τουρκία: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

Ατυχείς χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους.

Αναφέρει ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου του Ιταλού ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ότι «στην εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς Ιταλίας έγινε μια ατυχή δήλωση».

«Όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές προηγουμένως, οι Τουρκοκύπριοι ως συνιδιοκτήτες στο νησί έχουν ίσα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και των πηγών πετρελαίου.

Η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ με βάση αυτό το δικαίωμα το 2011 αδειοδότησε την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για έρευνες και εξορύξεις.

Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης του ΤΡΑΟ οι οποίες συνεχίζονται με αυτές τις αδειοδοτήσεις γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων όχι της Τουρκίας.

Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα ο ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές τους που αφορούν τις αδειοδοτήσεις», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή με το να σταματήσουν από κοινού όλες οι παράκτιες εργασίες στο νότιο τμήμα του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου για συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Γι αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμη: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ε/Κ είναι οι Τουρκοκύπριοι».

Σύμφωνα με το Sigmalive το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι απορρίπτουν εντελώς τις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης.

«Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της ‘’/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact