ΚΟΣΜΟΣ

Τα ΄βάζει και με την Ιταλία και εκβιάζει η Τουρκία: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

Ατυχείς χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους.

Αναφέρει ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου του Ιταλού ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ότι «στην εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς Ιταλίας έγινε μια ατυχή δήλωση».

«Όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές προηγουμένως, οι Τουρκοκύπριοι ως συνιδιοκτήτες στο νησί έχουν ίσα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και των πηγών πετρελαίου.

Η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ με βάση αυτό το δικαίωμα το 2011 αδειοδότησε την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για έρευνες και εξορύξεις.

Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης του ΤΡΑΟ οι οποίες συνεχίζονται με αυτές τις αδειοδοτήσεις γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων όχι της Τουρκίας.

Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα ο ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές τους που αφορούν τις αδειοδοτήσεις», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή με το να σταματήσουν από κοινού όλες οι παράκτιες εργασίες στο νότιο τμήμα του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου για συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Γι αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμη: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ε/Κ είναι οι Τουρκοκύπριοι».

Σύμφωνα με το Sigmalive το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι απορρίπτουν εντελώς τις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης.

«Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της ‘’/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact