ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα γνωμοδοτικά συμβούλια του ΥΠΠΟ συμβάλλουν στη συμβίωση πολιτιστικής κληρονομιάς»

Δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη της σημασίας των δύο γνωμοδοτικών συμβουλίων του υπουργείου Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης χαιρέτησε τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, την πρώτη μετά τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης.

«Οι γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων έχουν συμβάλει σε βάθος χρόνου στη διατήρηση μιας ιστορικής φυσιογνωμίας στη χώρα και έχουν δώσει λύσεις για την παράλληλη ομαλή συμβίωση σε ένα οικοσύστημα, όπου υπάρχει η προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η διευκόλυνση της δημόσιας ζωής», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης.

Μετά την απαραίτητη γνωριμία με τα μέλη του ΚΣΝΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμούς απηύθυνε ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους στο γνωμοδοτικό όργανο, «ένα όργανο που μπορεί να μην έχει αποφασιστική σημασία, αλλά οι υπουργοί δεν αποπέμπουν τις αποφάσεις του, αλλά τις προσυπογράφουν. Προσυπογράφουν ένα απόθεμα γνώσης, επιστημοσύνης και σκέψης πάνω στο τι είναι μνημείο και πώς διατηρείται και πώς συμβαδίζει η διατήρηση του μνημείου με τη σύγχρονη ζωή και τις απαιτήσεις της. Είναι μια μάχη αυτή».

Όπως τόνισε, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι τα περιφερειακά συμβούλια του υπουργείου να εξετάζουν τα λιγότερο σοβαρά ζητήματα, με στόχο να μειωθούν ο φόρτος εργασίας και η καθυστέρηση για τα δύο κεντρικά συμβούλια

Η νέα αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΟΠΑΙΘ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, επισήμανε ότι «είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα νεώτερα μνημεία, κινητά και ακίνητα, με τη βοήθεια των ειδικών του ΚΣΝΜ και να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις ανάγκες του πολίτη που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ταλαιπωρείται».

Η κ. Βλαζάκη παρατήρησε, εξάλλου, ότι στόχος της νέας ηγεσίας είναι να προωθηθεί μέσα από κανονιστικές πράξεις η ομαλή λειτουργία και η γρηγορότερη εξέταση των θεμάτων στα δύο συμβούλια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να παραλαμβάνουν τα μέλη των συμβουλίων νωρίτερα τα ενημερωτικά σημειώματα για το κάθε θέμα, κάτι που, όπως εξήγησε, είχε ήδη ως αποτέλεσμα στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του ΚΑΣ να γίνει εποικοδομητική συζήτηση.
Η παρθενική συνεδρίαση του νέου ΚΣΝΜ ξεκίνησε με την ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του για την επισκευή μιας πληγωμένης από τους σεισμούς εκκλησίας στην Κεφαλονιά, του ναού Αγίων Αποστόλων Χαβδάτων.

Ο ναός, μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του 1880, εμφανίζει σοβαρές δομικές βλάβες, η σοβαρότερη από τις οποίες στο ανατολικό αέτωμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Πολλές ρηγματώσεις έχει και το βενετσιάνικο καμπαναριό με πυργοειδή μορφή, που βρίσκεται στα νότια του ναού.

Η μελέτη που συζητήθηκε αφορούσε στη στερέωση και αποκατάσταση του ναού, που θα χρηματοδοτηθεί από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων Κεφαλονιάς. Τα μέλη του ΚΣΝΜ ενέκριναν ομόφωνα τη μελέτη, με την προϋπόθεση να υποβληθεί πρώτα και να εγκριθεί και μελέτη συντήρησης των λίθινων, ξύλινων και τοιχογραφημένων διακοσμητικών στοιχείων του ναού.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact