ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα κρίσιμα δευτερόλεπτα και η τελευταία άμυνα του Τάιλερ Χάνεϊκατ

Η κατάθλιψη και οι All-Stars

Ο Κέβιν Λαβ και ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, δύο All-Stars του NBA, πρόσφατα δημοσιοποίησαν τις προσωπικές τους μάχες με την κατάθλιψη. Ο Λαβ έγραψε για τις κρίσεις πανικού που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής σεζόν. Ο ΝτεΡόζαν μίλησε για την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρεί κατά την ίσως πιο επιτυχημένη σεζόν του.

Οι αποκαλύψεις τους ήρθαν τη στιγμή που η Ένωση των παικτών του αμερικανικού πρωταθλήματος είναι κοντά να διορίσει έναν διευθυντή για θέματα ψυχικής υγείας, ο οποίος θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από τη λίγκα και την ένωση.

Το πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, θα επιτρέπει στους μπασκετμπολίστες να αναζητούν θεραπεία και συμβουλές έξω από το πλαίσιο των ομάδων τους, αν το θέλουν. Οι υπάρχοντες γιατροί των ομάδων και οι άλλες υποδομές θα τους είναι διαθέσιμες.

Ο Λαβ περιγράφει πώς έπαθε κρίση πανικού εν ώρα αγώνα.

«Ο κόουτς Τάιρον Λου κάλεσε τάιμ άουτ στην τρίτη περίοδο» έγραψε. «Όταν κάθισα στον πάγκο ένιωσα την καρδιά μου να χτυπά γρηγορότερα από ό,τι συνήθως. Έπειτα είχα πρόβλημα να πάρω ανάσα και ένιωθα δυσφορία. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, αλλά όλα γυρνούσαν γύρω μου, σαν το μυαλό μου να προσπαθούσε να σκαρφαλώσει έξω από το κεφάλι μου. Ένιωθα τον αέρα πυκνό και βαρύ. Το στόμα μου ήταν στεγνό. Θυμάμαι τον βοηθό προπονητή να φωνάζει κάτι για ένα αμυντικό σύστημα. Έγνεψα καταφατικά αλλά δεν άκουγα τα περισσότερα από αυτά που έλεγε. Σε αυτό το σημείο φρίκαρα. Όταν σηκώθηκα και βγήκα από τον “συνωστισμό” (τον κύκλο που κάνουν οι μπασκετμπολίστες στο τέλος των τάιμ άουτ), ήξερα ότι δεν μπορώ να ξαναμπώ στο παιχνίδι – σαν κυριολεκτικά να μην μπορούσα να το κάνω σωματικά».

wkkty_18155141946170

Ο Κέβιν Λαβ είπε ότι ο Λου πήγε προς αυτόν στη διάρκεια του τάιμ άουτ για να δει τι συμβαίνει, αλλά εκείνος έτρεξε προς τα αποδυτήρια.

«Έτρεχα από δωμάτιο σε δωμάτιο, σαν να έψαχνα κάτι που δεν μπορούσα να βρω» έγραψε. «Ειλικρινά ήλπιζα να σταματήσει η καρδιά μου να χτυπάει σαν τρελή. Ήταν σαν το σώμα μου να προσπαθεί να μου πει: “Πρόκειται να πεθάνεις”. Κατέληξα στο πάτωμα των αποδυτηρίων να προσπαθώ να πάρω ανάσα».

Οι Ντάλας Μάβερικς ήταν η πρώτη ομάδα που το 2000 προσέλαβε ψυχολόγο full-time, και το παράδειγμά τους το ακολούθησαν πολλές ομάδες. Οι Ιντιάνα Πέισερς προσέλαβαν ψυχολόγο το 2011, ο οποίος είχε γραφείο στις εγκαταστάσεις της ομάδας και ταξίδευε συχνά μαζί της για τους εκτός έδρας αγώνες.

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, στο απόγειο της δόξας του, γνωρίζει τις μάχες εναντίον της κατάθλιψης, του άγχους, της μοναξιάς όπως ο καθένας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι δαίμονές του.

wkkty_18118104847158

«Είναι από αυτά τα πράγματα που όσο και να φαινόμαστε άτρωτοι, μπροστά τους είμαστε απλώς άνθρωποι» είπε ο 28χρονος σταρ των Τορόντο Ράπτορς. «Όλοι μπορεί να νιώσουμε έτσι. Μερικές φορές σε βάζουν κάτω, νιώθεις ότι όλος ο κόσμος είναι από πάνω σου».

Ο ΝτεΡόζαν τράβηξε την κουρτίνα και φανέρωσε κάτι το οποίο σπάνια αναφέρεται στον επαγγελματικό αθλητισμό – την πνευματική και συναισθηματική υγεία. Με μήνυμά του στο Twitter εξέπληξε τους φιλάθλους, λέγοντας: «Η κατάθλιψη τρώει τα σωθικά μου».

ΠηγήΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact