ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής

Απαντήσεις για τη «Συμφωνία Αλήθειας» θα δώσει ο πρωθυπουργός

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η σημερινή του εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου της 13ης Οκτωβρίου για να δώσει τις δικές του απαντήσεις στις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει σημαντικές επαφές για τα μείζονα ζητήματα της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδομήσει σημείο προς σημείο τη «Συμφωνία Αλήθειας» που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ παράλληλα θα προβεί σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και θα παραθέσει τους στόχους του για το επικείμενο Συνέδριο και το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το κόμμα.

Τούτων δοθέντων δεδομένη είναι η επιμονή του πρωθυπουργού στη «νεοφιλελεύθερη» ταυτότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικές πηγές, «εξήγγειλε περικοπές ύψους 3.5 δισ. στην υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, υποσχόμενος να συνεχίσει την πολιτική που από το 2010 κατέστρεψε την χώρα και την οικονομία». Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τον ταυτίσει εκ νέου με τις απολύσεις στο Δημόσιο και την διαπλοκή, με αφορμή τη στάση που κρατά η ΝΔ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επικεντρώσει στην πορεία της χώρας, τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της ΕΕ όπως αυτές καταγράφηκαν και στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα μετά και το MedGroup και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης ώστε να ανατραπεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει στη σημασία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου αλλά και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται τόσο στην ευρωπαϊκή σκακιέρα όσο και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με το θέμα των συνεργασιών να αποτελεί μία «διακεκαυμένη ζώνη».

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι στόχοι του επικείμενου Συνεδρίου της 13ης Οκτωβρίου αναφορικά με τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ, την ταυτότητα και το ρόλο του απέναντι στην κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση και την αντιστοίχισή του με την ευρεία κοινωνική βάση.

Ένα από τα θέματα απασχολούν εδώ και καιρό τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την Κουμουνδούρου είναι και το θέμα των τάσεων καθώς και ο ρόλος τους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για ηχηρές διαφοροποιήσεις πριν κάποιο θέμα συζητηθεί στα αρμόδια κομματικά όργανα, όπως η περίπτωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τους 53+, αναμένεται να υπογραμμίσει σε αυστηρό τόνο την ανάγκη ύπαρξης γόνιμου διαλόγου μεν, χωρίς ωστόσο οι τάσεις να λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα.

Οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί μετά και την εγγραφή μελών στο κόμμα από την καμπάνια που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ενισχυμένος, ενώ το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εκπροσώπηση των τάσεων στα κομματικά όργανα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact