ΚΟΣΜΟΣ

Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα κλιματικών αλλαγών -Εκθεση της UNICEF

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλή συχνότητα πλημμυρών και 160 εκατομμύρια σε ζώνες μεγάλης ξηρασίας, αφήνοντάς τα ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η UNICEF σε έκθεση που κυκλοφόρησε εν όψει της 21ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP21 που θα πραγματοποιηθεί απο 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Από τα 530 εκατομμύρια παιδιά σε επιρρεπείς σε πλημμύρες ζώνες, περίπου 300 εκατομμύρια ζουν σε χώρες όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερα από 3,10 δολάρια την ημέρα. 
Από εκείνους που ζουν σε περιοχές μεγάλης ξηρασίας, 50 εκατομμύρια βρίσκονται σε χώρες όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
«Οι τεράστιοι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση τώρα», δηλώνει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF ‘Άντονι Λέικ «Τα σημερινά παιδιά είναι τα λιγότερο υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή και τα παιδιά τους είναι αυτά που θα ζήσουν με τις συνέπειές της. Όπως τόσο συχνά συμβαίνει, οι μειονεκτούσες κοινότητες αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη απειλή».
Κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερες ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Τέτοια καιρικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο και την καταστροφή, και μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση της εξάπλωσης των σημαντικότερων αιτιών που στοιχίζουν τη ζωή στα παιδιά, όπως ο υποσιτισμός, η ελονοσία και η διάρροια.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο.
Ένα παιδί που στερείται επαρκή ύδρευση και αποχέτευση πριν από την κρίση θα πληγεί περισσότερο από μια πλημμύρα, ξηρασία ή σοβαρή καταιγίδα, είναι λιγότερο πιθανό να ανακάμψει γρήγορα και διατρέχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια επακόλουθη κρίση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πλημμυρών, είναι στην Ασία και η πλειοψηφία αυτών που ζουν σε περιοχές που απειλούνται από την ξηρασία στην Αφρική.
«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η καταστροφή που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η αποτυχία να δράσουμε θα ήταν αδιανόητη» τονίζει ο Λέικ  «Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στον πλανήτη να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στην COP21».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact