ΚΟΣΜΟΣ

Τα πλοκάμια της μαφίας απλώνονται στην Ανατολική Ευρώπη

Η οικονομική κρίση διευκολύνει τη διείσδυση σε χώρες με διαλυμένη οικονομία

Η παρουσία της ιταλικής μαφίας στην Γερμανία, την Γαλλία ή την Ισπανία είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, αλλά πλέον η οργάνωση στρέφεται προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί στο AFP ο Κριστιάνο Τομάσι.

Ο συνταγματάρχης των καραμπινιέρων στην Εθνική Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας (DIA) στη Ιταλία συνεχίζει λέγοντας: «Αφού διάβρωσε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου λειτουργεί όπως τα καρκινικά κύτταρα, η μαφία αρχίζει να απλώνει τα πλοκάμια της στην ανατολική Ευρώπη».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, στις αρχές Μαρτίου, η σλοβακική αστυνομία απελευθέρωσε επτά Ιταλούς που είχαν συλληφθεί μετά την δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε περιπτώσεις διαφθοράς που σχετίζονταν με την ιταλική μαφία.

«Κατευθύνονται όλο και περισσότερο προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μία πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας είχε ως στόχο μία φατρία της μαφίας που είχε επενδύσει στην Ρουμανία σε κατασκευαστικές εταιρείες, σε εκατοντάδες διαμερίσματα, Spa. Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ», εξηγεί ο ειδικός του πολέμου κατά της μαφίας.

«Οι μαφιόζοι κάνουν εκτιμήσεις ως οικονομολόγοι: ο ρυθμός ανάπτυξης, οι προοπτικές ανάπτυξης, είναι σαφώς μεγαλύτεροι από ό,τι μπορεί να έχει μία ευημερούσα Γερμανία. Έρευνες στην Σλοβακία έδειξαν την παρουσία ανθρώπων της “Ndrangheta”, της μαφίας της Καλαβρίας, στόχος της οποίας ήταν να εκμεταλλευθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια»  αναφέρει σχετικά.

Η μαφία μετακινεί τεράστιες ποσότητες χρήματος, διότι έχει τεράστια περιθώρια λόγω του εμπορίου ναρκωτικών. Τα ποσά που έχουν κατασχεθεί είναι ενδεικτικά.

«Κατά την διάρκεια της επιχείρησης “Gambling”, το 2017, στην Ιταλία, κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τον τομέα του παράνομου στοιχήματος και των online παιγνιδιών. Στα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται κεφάλαια, εταιρείες, 1.500 αίθουσες στοιχηματισμού και μεγάλος αριθμός ακινήτων», υπενθυμίζει ο Κριστιάνο Τομάσι.

Η οικονομική κρίση αυξάνει την διεισδυτικότητα της Μαφίας

Αυτά τα οικονομικά μέσα επιτρέπουν στους μαφιόζους να επεκτείνουν την ζώνη των δραστηριοτήτων τους. Στο τέλος του Μαρτίου, οι ιταλικές και αυστριακές αστυνομικές αρχές εξάρθρωσαν κύκλωμα διακίνησης που τροφοδοτούσε με όπλα φατρία της ναπολιτάνικης μαφίας, της Camorra, ενώ τον Δεκέμβριο, 90 μαφιόζοι που συνδέονταν με την “Ndrangheta” συνελήφθησαν σε έξι διαφορετικές χώρες.

Στην τελευταία της εξαμηνιαία έκθεση για την μαφία, η DIA τονίζει ότι αυτή «ρυπαίνει τα χρηματοπιστωτικά κυκλώματα, διαταράσσει τον ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών εισάγοντας ξένα εργαλεία στον κόσμο των νομοταγών επιχειρηματιών, ευνοεί τις μαύρες οικονομικές δραστηριότητες και την μείωση των φορολογικών εσόδων». Όταν υπάρχει οικονομική κρίση, όπως τα τελευταία χρόνια στη Ευρώπη, η μαφία κατορθώνει να διεισδύει ακόμη πιο εύκολα.

«Οι μαφιόζοι αναζητούν τους μικρούς επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, εκείνους που έχουν προβλήματα να λάβουν δάνεια από την τράπεζα που απαιτεί εγγυήσεις, κλπ. Η μαφία δανείζει χρήματα, και από την στιγμή εκείνη, η επιχείρηση είναι τελειωμένη, περνάει αργά ή γρήγορα στον έλεγχο της μαφίας, που ροκανίζει αδιάκοπα το κεφάλαιό της (εξαιτίας των τοκογλυφικών χρεών) μέχρι να φθάσει στην εκδίωξη του ιδιοκτήτη», εξηγεί ο Κριστιάνο Τομάσι. «Ο μαφιόζος είναι πάντα μαφιόζος. Είναι μία επιλογή ζωής. Αποφασίζει να επιλέξει ένα στιλ ζωής, μία ιδέα και αυτό είναι η διαφορά με το “κοινό” οργανωμένο έγκλημα» καταλήγει ο συνταγματάρχης των καραμπινιέρων.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact