ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρία σενάρια για το κούρεμα στο ΕΚΑΣ

Να διασώσει ό,τι μπορεί από το ΕΚΑΣ, προσπαθεί η κυβέρνηση, ωστόσο η Τρόικα επιμένει ότι δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στα κονδύλια για τις συντάξεις, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για προνοιακό επίδομα.

Με τις προτάσεις της προς τους δανειστές, η Αθήνα επιχειρεί να αμβλύνει τις πιέσεις για ενσωμάτωση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- κάτι που ισοδυναμεί με την κατάργηση του- “κουρεύοντας” κατ’ αρχήν το κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα κριτήρια για τη χορήγηση του, που θα προβλεφθούν έως τον επόμενο Μάρτιο, με μόνη βεβαιότητα ότι θα είναι πολύ πιο αυστηρά από τα ισχύοντα.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα μπει “κόφτης” σε όσους συνταξιούχους παίρνουν μαζί με την κύρια σύνταξη πάνω από κάποιο ποσό, πιθανότατα 700 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο- όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες- θα αντιμετωπιστεί και μια από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΚΑΣ, όπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την ελάχιστη σύνταξη και το ΕΚΑΣ παίρνουν περισσότερα από συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει οριζόντιο “κούρεμα” δικαιούχων, με μείωση των εισοδηματικών ορίων. Αυτή τη στιγμή, το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στις 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στις 8.472 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα είχε ζητήσει να τεθεί ο πήχης στις 6.500 ευρώ! Για τις όποιες αλλαγές στα εισοδηματικά όρια θα ληφθούν υπόψιν τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν το 2015.

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται, πάντως, για τα χειρότερα, δηλαδή για την περίπτωση να απορρίψει η Τρόικα το… “light” σχέδιο για το ΕΚΑΣ και επιμείνει στην ενσωμάτωση του στο ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα. Ήδη, αναζητείται η (νομική) φόρμουλα, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του ΕΚΑΣ να παραμείνει στο πεδίο των συντάξεων και μόνο ένα μέρος να καταβάλλεται ως προνοιακό βοήθημα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact