ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρία σενάρια για το κούρεμα στο ΕΚΑΣ

Να διασώσει ό,τι μπορεί από το ΕΚΑΣ, προσπαθεί η κυβέρνηση, ωστόσο η Τρόικα επιμένει ότι δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στα κονδύλια για τις συντάξεις, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για προνοιακό επίδομα.

Με τις προτάσεις της προς τους δανειστές, η Αθήνα επιχειρεί να αμβλύνει τις πιέσεις για ενσωμάτωση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- κάτι που ισοδυναμεί με την κατάργηση του- “κουρεύοντας” κατ’ αρχήν το κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα κριτήρια για τη χορήγηση του, που θα προβλεφθούν έως τον επόμενο Μάρτιο, με μόνη βεβαιότητα ότι θα είναι πολύ πιο αυστηρά από τα ισχύοντα.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα μπει “κόφτης” σε όσους συνταξιούχους παίρνουν μαζί με την κύρια σύνταξη πάνω από κάποιο ποσό, πιθανότατα 700 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο- όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες- θα αντιμετωπιστεί και μια από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΚΑΣ, όπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την ελάχιστη σύνταξη και το ΕΚΑΣ παίρνουν περισσότερα από συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει οριζόντιο “κούρεμα” δικαιούχων, με μείωση των εισοδηματικών ορίων. Αυτή τη στιγμή, το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στις 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στις 8.472 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα είχε ζητήσει να τεθεί ο πήχης στις 6.500 ευρώ! Για τις όποιες αλλαγές στα εισοδηματικά όρια θα ληφθούν υπόψιν τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν το 2015.

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται, πάντως, για τα χειρότερα, δηλαδή για την περίπτωση να απορρίψει η Τρόικα το… “light” σχέδιο για το ΕΚΑΣ και επιμείνει στην ενσωμάτωση του στο ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα. Ήδη, αναζητείται η (νομική) φόρμουλα, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του ΕΚΑΣ να παραμείνει στο πεδίο των συντάξεων και μόνο ένα μέρος να καταβάλλεται ως προνοιακό βοήθημα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact