ΚΟΣΜΟΣ

Τα βρήκαν ΗΠΑ-Τουρκία στη Συρία;

Στροφή Ερντογάν στην Ουάσινγκτον για Συρία-Ουκρανία – “Παγώνουν” οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά τις εχθροπαξίες στην Ιντλίμπ

Άγκυρα και Ουάσινγκτον φαίνεται πως τα βρίσκουν στη Συρία και την Ουκρανία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει επανηλειμμένως λεκτικές επιθέσεις κατά της Μόσχας, μετά το θάνατο Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ.

Ενδεικτικό της νέας αμερικανοτουρκικής προσέγγισης και κατά συνέπεια της σταδιακής υποβάθμισης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, είναι οι αντιρωσικές δηλώσεις του Ερντογάν στην Ουκρανία, η άρνηση αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας, καθώς και οι πανηγυρισμοί των τουρκικών ΜΜΕ που πρόσκεινται στο καθεστώς Ερντογάν αναφορικά με τις εντάσεις ανάμεσα σε στρατεύματα ΗΠΑ-Ρωσίας γύρω από τους πετρελαϊκούς στόχους της Συρίας.

Σε δηλώσεις προχώρησε εκ νέου σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον θάνατο 8 Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ.

Όπως ανέφερε, «είχαμε μια συνάντηση χθες στην Ουκρανία, σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Υπογράψαμε 7 συμφωνίες. Οι εμπορικές συναλλαγές μας με την Ουκρανία ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυξήσαμε τον στόχο στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών στην Τουρκία ανήλθε στο 1,5 εκατομμύριο».

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για άλλη μία φορά τη θέση της χώρας του «δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για τον δίκαιο αγώνα της Κριμαίας».

Κατόπιν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα χτίσει τζαμιά, σπίτια και χώρους εργασίας στη χώρα για τους «Τατάρους αδελφούς μας». «Μας ενδιαφέρει η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το έχουμε επισημάνει αυτό στους Ρώσους συνομιλητές μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε:

«Επρόκειτο για μια σαφή παραβίαση της συμφωνίας που είχαμε κάνει. Για το εκεί καθεστώς, βέβαια, θα υπάρξουν συνέπειες. Ηδη έχουμε εξουδετερώσει 76 υποστηρικτές του καθεστώτος. Κάποιοι από αυτούς είναι νεκροί, κάποιο τραυματίες. Ωστόσο, οι εχθροί μας έχουν την υποστήριξη των Ρώσων. Συνεργάζονται μαζί τους».

Σε σχέση με το Λιβυκό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Γίνονται διαπραγματεύσεις, κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αμερικανοί στρατιώτες ”μπλόκαραν” ρωσικό κομβόι

Αμερικανικές δυνάμεις που επιεχειρούσαν σε περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο των Κούρδων του YPG μπλόκαραν ρώσικο στρατιωτικό κομβόι με προορισμό το πετρελαϊκό πεδίο στην επαρχία Haseke.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας συνεχίζεται και η Τουρκία κατέχει έναν ιδιαίτερα “βρώμικο” ρόλο στο παιχνίδι, εμπαίζοντας και τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει τα επεκτατικά σχέδιά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι αμερικανοί στρατιώτες μπλόκαραν την πορεία Ρώσων στρατιωτών που ήθελαν να φτάσουν στο πετρελαϊκό πεδίο Rümeylan βορειοανατολικά της επαρχίας Haseke.

Οι αμερικανοί στρατιώτες παρεμπόδισαν τους Ρώσους τέσσερις φορές μεταξύ 18-25 Ιανουαρίου, αποδεικνύοντας πως για το συριακό πετρέλαιο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμα και αυτό της γενικευμένης σύγκρουσης.

Με την έναρξη της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”, οι ΗΠΑ, οι οποίες άδειασαν τις βάσεις τους στην επιχειρησιακή περιοχή των τουρκικών δυνάμεων, έδωσαν προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες σε συνολικά 11 βάσεις και στρατιωτικές μονάδες σε περιοχές ελέγχου του YPG στις επαρχίες Haseke, Raqqa και Deir Ezzor στη Συρία. Ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει συνεχώς ενισχύσεις σε στρατιωτικές βάσεις και σημεία που περικλείουν τους πετρελαϊκούς στόχους με την υποστήριξη των Κούρδων του YPG.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι τα πετρελαϊκά πεδία στα ανατολικά της χώρας είναι εξασφαλισμένα και με στόχο την “υπεράσπισή” τους θα παραμείνουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact