ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα είναι πιο σκληρό -Τι έχουν αποφασίσει οι δανειστές

Η άφιξη του… κλασικού κουαρτέτου στην Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες, σηματοδοτεί την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Οι αντιπρόσωποι των θεσμών, όπως αναφέρει η Telegraph, πρόκειται να ξεσκονίσουν τα βιβλία, αλλά ουσιαστικά να εξετάσουν την πρόοδο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θέλοντας να δημιουργήσουν θετικό κλίμα στις επικείμενες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη ψήφιση μιας πρώτης δέσμης μέτρων που έχουν να κάνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολογία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει τελειωτικά τι θα κάνει με τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και με τα πλάνα ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η υπο-δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητάει να λάβει η Αθήνα, θα μπει στα ταμεία της αφού προηγουμένως ρίξει μια νέα καταιγίδα (εντός της Βουλής) από, συνολικά, 48 προαπαιτούμενα. Πολλά εκ των οποίων θα είναι δυσκολότερα από την πρώτη δέσμη μέτρων που κατάφερε να περάσει από το κοινοβούλιο.

Έτσι, για να μπορέσει να δει να ανάβει το «πράσινο» φως από την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, οφείλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τις απαιτήσεις των δανειστών σε νόμους του κράτους. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι δανειστές δεν θα έχουν λόγο να μην καταθέσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Και δεν πρέπει να λησμονούμε πως επίκειται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα θέμα μείζονος σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Όλες οι πλευρές, ιδιαιτέρως η ελληνική, επιθυμούν το ζήτημα να τελειώσει ομαλά μέσα στο 2015. Κατά τον Ντανιέλ Νουί, μέλος της ΕΚΤ, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Μάλιστα, κρίνει πως το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κάτω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Telegraph αναφέρει πως το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι δανειστές θα επιμείνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να αποδείξει ότι είναι σταθερά δεσμευμένη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγεί σε άμεση εκταμίευση χρημάτων για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει ο αναλυτής του Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν. Για να συμπληρώσει: «Η δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα μέτρα. Πολλά περισσότερα από όσα περιείχε η πρώτη φουρνιά».

Στο μεταξύ, τα νέα από τα έσοδα του κράτους δεν είναι ευχάριστα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής υστέρηση της τάξης του 18%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ – το χαμηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Bruegel, σε σχετική ανάλυση, εξηγεί τις λειψές επιδόσεις στο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να δαπανά περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει για το 2015.

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact