ΚΟΣΜΟΣ

«Τελειώνουν» τα τατουάζ με τους νέους κανόνες της ΕΕ

Μετά την αποχή από τα καθήκοντά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι «καλλιτέχνες των τατουάζ» ή tattoo artists καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν ένα νέο, μεγαλύτερο εμπόδιο στην άσκηση της τέχνης τους.

Τα περισσότερα από τα μελάνια στα μοτεράκια τους θα είναι σύντομα παράνομα σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ!

Από τις 4 Ιανουαρίου, η χρήση περισσότερων από 4.000 επικίνδυνων, αλλά προηγουμένως μη διευθετημένων, χημικών ουσιών στα μελάνια για τα τατουάζ θα απαγορευτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία REACH του μπλοκ των 27 για τα χημικά.

Αυτή η απαγόρευση περιλαμβάνει πολλά συστατικά όπως η ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία -σύμφωνα με τους προμηθευτές μελάνης -υπάρχει στις περισσότερες χρωστικές στην αγορά.

Οι «τατουατζήδες» ανά την Ευρώπη ανησυχούν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να «σκοτώσουν» την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Οπως λένε, οι κατασκευαστές άργησαν να βρουν μελάνια αντικατάστασης, τα οποία επίσης ανησυχούν ότι μπορεί να μην έχουν την ίδια ζωντάνια και αντοχή.

Ενα πανευρωπαϊκό ψήφισμα με τίτλο «Save the Pigments» (μτφ. «Σώστε τις Μπογιές») εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των tattoo artists για την επικείμενη απαγόρευση δύο συγκεκριμένων χρωμάτων μελανιού, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 170.000 υπογραφές.

Οι κατασκευαστές είχαν στη διάθεσή τους αρκετά χρόνια για να φτιάξουν άλλες ουσίες εγκεκριμένες από το REACH για τα μελάνια που θα απαγορευτούν σύντομα.

Τους δόθηκε επίσης ένας επιπλέον χρόνος για να βρουν εναλλακτικές λύσεις για δύο συγκεκριμένες χρωστικές – τις Pigment Blue 15 και Pigment Green 7.

Ωστόσο οι κατασκευαστές μελανιών λένε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντικατασταθούν. Αυτές πρόκειται να απαγορευτούν τον Ιανουάριο του 2023.

Επτά χώρες της ΕΕ – Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία ​​και Σουηδία – έχουν ήδη ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τους τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μελάνια τατουάζ, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003 και το 2008.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact