ΚΟΣΜΟΣ

Τελείωσαν οι ένοπλες συρράξεις στο Κουμάνοβο- Τουλάχιστον 22 οι νεκροί [εικόνες & βίντεο]

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών, στις μάχες με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που διεξήχθησαν χθες και σήμερα σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ιβο Κότεσκι, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον πολυάριθμης ομάδας ενόπλων στο Κουμάνοβο ολοκληρώθηκε με την εξουδετέρωση της ομάδας αυτής.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ αμάχων κατοίκων της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο.

Ο Κότεσκι ανέφερε ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας αυτής, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Ο Κότεσκι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οχτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κουμάνοβο και άλλοι 37 τραυματίστηκαν.

Συνολικά, ο απολογισμός των μαχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στους 22 νεκρούς.

Από σήμερα το μεσημέρι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, έχουν σταματήσει.

Γκρούεφσκι: Ο απώτερος στόχος τους ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεοπτικό μήνυμα του προς τους πολίτες της χώρας, αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν χθες και σήμερα, μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.

Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» που βρέθηκε στο Κουμάνοβο, απώτερος στόχος της οποίας ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 28 ώρες.

«Απώτερος στόχος των τρομοκρατών η αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Κουμάνοβο, οχτώ αστυνομικοί ,τους οποίους θα θυμόμαστε για πάντα, έχασαν τη ζωή τους, όμως έσωσαν τις ζωές περίπου άλλων 8.000 πολιτών», σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων,οι περισσότεροι εξ΄αυτών με ελαφρά τραύματα.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» στο Κουμάνοβο ήταν από τις πιο δύσκολες και εξήρε τον «επαγγελματικό τρόπο» με τον οποίο αυτή διεξήχθη.

Πρόσθεσε ότι 30 περίπου μέλη από την ομάδα των τρομοκρατών παραδόθηκαν στην αστυνομία και αυτή την ώρα οδηγούνται στον ανακριτή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρχές, κάποιοι από τους «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, που πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο κ.Γκρούεφσκι χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους και έμπειρους σε μάχες τους «τρομοκράτες» που βρέθηκαν στο Κουμάνοβο, καθώς ,όπως είπε κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξουδετερώσει την πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια.

Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους και σημείωσε ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Προηγουμένως σήμερα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι 14 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας στο Κουμάνοβο.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10 Μαϊου) και την αυριανή (Δευτέρα 11 Μαΐου) ημέρες πένθους, εξαιτίας του θανάτου των αστυνομικών.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος χθες διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που διεξάγονται στην πόλη Κουμάνοβο.

Στο συμβούλιο ασφαλείας, πέραν του κ.Ιβάνοφ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, ‘Αμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Ιβάνοφ προσκάλεσε να παραστούν στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της ΠΓΔΜ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, τον Αλί Αχμέτι, όμως για την ώρα παραμένει άγνωστο αν αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ.Ιβάνοφ, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της χώρας.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact