ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος τα AstraZeneca: Τι γίνεται με όσους έχουν κλείσει ήδη ραντεβού και 2η δόση

Η ΕΕ αποφάσισε και επίσημα να λήξει τη συνεργασία της με την AstraZeneca για το εμβόλιο της εταιρείας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ήταν ξεκάθαρος χθες για το «τέλος εποχής», καθώς δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της πανδημίας του κορονοϊού για μετά τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Πρακτικά, η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την παραγγελία όχι διότι το εμβόλιο δεν θεωρείται καλό ή εξαιτίας των παρενεργειών που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά επειδή η εταιρεία δεν είναι συνεπής ως προς τις παραδόσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά AstraZeneca

Υπενθυμίζεται πως στις 26/4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν κάνει AstraZeneca

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει όσους έχουν εμβολιαστεί κατά την πρώτη δόση με AstraZeneca, οι οποίοι δεν ξέρουν τώρα ποιο εμβόλιο θα κάνουν για τη δεύτερη δόση.

Πάντως, για την Ελλάδα, η 2η δόση του εμβολίου για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη με AstraZeneca, είναι εξασφαλισμένη και ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί.

Αυτό το έχει διαβεβαιώσει τόσο ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Αναφορικά στα εμβόλια της AstraZeneca λοιπόν, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι:

«Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει προκαταβάλει όλες τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων. Όταν προγραμματίζεται ένα ραντεβού έχει ήδη δεσμευτεί η δεύτερη δόση. Η επικοινωνία λαίλαπα με το AstraZeneca θα κοστίσει χιλιάδες ζωές σε Ευρωπαίους πολίτες.

Μακρόν: Βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά

Ξεκάθαρος ήταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμφώνησε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μην παραγγείλει νέα εμβόλια κατά του κορoνοϊού από την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο.

Aπαντώντας χθες σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με θετικά λόγια για την εν λόγω απόφαση.

«Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση», είπε ο Μακρόν και συμπλήρωσε:

«Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω».

Πηγή: dikaiologitika

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact