ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τέταρτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στις ψηφιακές δεξιότητες των νέων

Υψηλές επιδόσεις πετυχαίνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων. Το 92% των νέων στην Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Η χώρα πετυχαίνει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών. Πρόκειται για τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων ανθρώπων, ήτοι στις ηλικίες 16 έως 24 ετών.

Αν και τα στοιχεία αναφέρονται στην περυσινή χρονιά, καθιστούν σαφές ότι οι νέοι αυτών των ηλικιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα διέθεταν τα κατάλληλα ψηφιακά εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις ψηφιακές προκλήσεις κατά την περίοδο του lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), το 2019 τέσσερις στους πέντε νέους, ήτοι το 80%, ηλικίας 16-24 ετών είχαν βασικές ή πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Μάλιστα, όπως υποδεικνύει η Eurostat, το ποσοστό αυτό ήταν κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την αντίστοιχη επίδοση στα άτομα ηλικίας 16 έως 74 ετών (56%). Τους τελευταίους μήνες, πολλοί νέοι 16-24 ετών χρειάστηκε να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της COVID-19 οδήγησαν σε κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων καθώς και άλλων ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι διέθεταν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου.

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κροατία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 16-24 ετών με βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες (97%). Στην κατάταξη ακολουθούν η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία, με το 93% των νέων και των τριών χωρών να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του, ενώ σημαντική θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς πάνω από 9 στους 10 διαθέτει βασικές ή ακόμη υψηλότερες δεξιότητες. Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ, η αντίστοιχη επίδοση της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν 85% το 2017, 89% το 2016 και 84% το 2015. Συνεπώς, οι νέοι εξακολουθούν να έχουν υψηλή κατάρτιση όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, ξεπερνώντας σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών έχουν η Τσεχία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Δανία και η Σουηδία. Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Ρουμανία (56%), στη Βουλγαρία (58%), στην Ιταλία (65%), στην Ουγγαρία (68%), στη Λετονία και στο Λουξεμβούργο (75% και οι δύο χώρες). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν πλέον ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την εύρεση εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, περίπου το 85% όλων των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. απαιτούν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…

Πολάκης: Χάσαμε τις εκλογές επειδή γ@@@σαμε μεσαία τάξη

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η «Ομάδα Αλήθειας» με…

Το Πακιστάν δίνει πυρηνική βόμβα στην Τουρκία

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί…

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζεται σε εφιαλτικό υπερόπλο κάτω από τα φτερά της

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται, εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται. Στην…

Πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό ο πυρηνικός σταθμός του Ερντογάν

Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού…

Διπλή γυναικοκτονία έφερε στο φως εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη

Μια υπόθεση διπλής γυναικοκτονίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη…
contact