ΚΑΙΡΟΣ

Θα μας τρελάνουν οι μετεωρολόγοι: Τελικά έρχεται ή όχι καύσωνας;

Τις τελευταίες ώρες, το πανελλήνιο ακούει συνεχώς τα «καμπανάκια» των μετεωρολόγων σχετικά με τον επερχόμενο καύσωνα που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του από τα μέσα την ερχόμενη Τετάρτη και θα διαρκέσει μια εβδομάδα περίπου.

Οι…ειδικοί κάνουν λόγο για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ τρομοκρατούν τους πολίτες κάνοντας λόγο για επικίνδυνα φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ζηλεύοντας την…δόξα των σεισμολόγων και των ειδικών της πανδημίας οι μετεωρολόγοι δημιουργούν τις δικές τους ίντριγκες και τις δικές τους «κλίκες».

Από την μία, λοιπόν, υπάρχουν όσοι λένε ότι ο καύσωνας είναι προ των πυλών και από την άλλη όσοι αμφισβητούν την πρόγνωση. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook.

Συμπερασματικά ο μετεωρολόγος γράφει ότι δεν υπάρχουν ακόμα «καθαρές» ενδείξεις ότι έρχεται καύσωνας και αναφέρει με νόημα «εκτός βέβαια και αν οι μετρήσεις που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες προέρχονται από τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ?
Αυτή είναι μία από τις απορίες που προσπαθεί να βρει απάντηση τις τελευταίες αρκετές ημέρες μιας και στην εποχή της τεχνολογίας και της επιστήμης, αρκετοί θα έχετε δει στα αυτοματοποιημένα προϊόντα πρόγνωσης του καιρού κι όχι μόνο, τον υδράργυρο να ανεβαίνει αρκετά προς το τέλος της άλλης εβδομάδας και σαφώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σχετικό άγχος σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού ως προς την ζέστη ή ακόμα ακόμα και σε όσες όσους η εργασία τους – δραστηριότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη λύση αυτού του γρίφου μήπως και μπουν τα πράγματα σε μια πιο ορθή ροή και ξεγλιστρήσουμε από τον φόβο ή τον πανικό που μπορεί να προκαλεί σε κάποιες – κάποιους ο όρος “καύσωνας”.
1. Ο όρος καύσωνας δημιουργήθηκε για να περιγράψει την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εμπειρικό ορισμό που μπορεί να μεταβάλει το νόημά του από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από τόπο σε τόπο.
Για τη χώρα μας, μια τέτοια χρήση του όρου θα ήταν ορθή όταν πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
– Το θερμό κύμα να έχει μια διάρκεια άνω των τριών ή τεσσάρων ημερών, δεδομένου ότι η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί αθροιστικά.
– Το θερμό κύμα να εξελίσσεται σε μεγάλη έκταση, προκειμένου να σχετίζεται με τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας κι όχι λόγω τοπικών συνθήκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.
– Η θερμοκρασία να εμφανίζει μικρή κύμανση μέσα στην ημέρα παράγοντας που σχετίζεται με τη δυσφορία.
– Για τα μεγάλα αστικά κέντρα η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 39° και η ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 29° με 30°.
– Στις υπόλοιπες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 38° με την ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 26° με 27°.
– Η θερμοκρασία να υπολογίζεται υπό σκιά και να τηρούνται τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός οργανισμός.
Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που πλέον οι “τσιμεντοποιημένοι” αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, τείνουν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα πιστοποιημένους Μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση τιμών με παλαιότερα έτη μιας και παραβιάζονται βασικές επιστημονικές αρχές και που έχουν να κάνουν με τη μέτρηση μιας παραμέτρου.
2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ
Με τη χρονική απόσταση να είναι αρκετά μεγάλη μέχρι και την έναρξη αυτού του καιρικού γεγονότος που σημαίνει ότι και η αβεβαιότητα είναι και αυτή με τη σειρά της σχετικά μεγάλη τουλάχιστον για τον καθορισμό των λεπτομερειών, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την όλη κατάσταση προγνωστικά.
Στο πρώτο μας διάγραμμα απεικονίζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ένα ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα περί τα 1500 μέτρα και αυτό το ύψος δεν επιλέγεται τυχαία, δεν έχει νόημα όμως να αναλύσουμε εδώ τους λόγους.
Σε αυτό το διάγραμμα μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκινά κοντά στις 12 του μήνα όπου με το μπλε βέλος βλέπουμε την ανοδική πορεία του υδραργύρου η οποία δείχνει να κορυφώνεται γύρω στις 16 του μήνα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει παρατηρώντας τη λευκή καμπύλη η οποία αποτελεί και το μέσο “δρόμο” των 30 σεναρίων που χρησιμοποιούνται από το προγνωστικό μοντέλο. Οι υπόλοιπες καμπύλες με τα διάφορα χρώματα μας δείχνουν το κάθε σενάριο.
Μια άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μέχρι και τις 16 περίπου του μήνα, τα διάφορα σενάρια βρίσκονται κοντά στη λευκή γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχετικά μικρή αβεβαιότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1
Σχεδόν βέβαιη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη με Τετάρτη περίπου και μέχρι την Κυριακή. Η μέγιστη επικρατούσα θερμοκρασιακή τιμή είναι οι 38° με 39°.
Αν συνεχίσουμε την ανάγνωση του διαγράμματος και δούμε προς το μπλε βέλος θα παρατηρήσουμε ότι μετά και την άλλη Κυριακή τα σενάρια θέλουν σε ποσοστό άνω του 50% των σεναρίων πτώση της θερμοκρασίας. Γι αυτό βλέπουμε και τη λευκή καμπύλη που αποτυπώνει το μέσο δρόμο να αρχίζει να κατηφορίζει. Παρατηρούμε ταυτόχρονα όμως ότι ανοίγει και η ψαλίδα των υποσεναρίων γύρω από την λευκή καμπύλη οπότε και αυξάνει και η αβεβαιότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2
Μετά και τις 16 περίπου του μήνα ο ζυγός κλείνει προς σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης η αβεβαιότητα όμως είναι μεγάλη. Μπορεί πάνω από τα μισά σενάρια να δείχνουν αυτό, δεν φτάνουμε όμως σε ικανοποιητικό ποσοστό για να το υποστηρίξουμε απόλυτα.
Άρα για το τι θα γίνει μετά τις 16 ΥΠΟΜΟΝΗ!!!!
3. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΣΑΝ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που υπολογίζονται κοντά στους 38° με 39° όσο και ως προς την διάρκεια, είμαστε οριακά. Αν δε δούμε και τον χάρτη των χαμηλών θερμοκρασιών, θα δούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το κύμα σαν καύσωνας, πόσο μάλλον με ισχύ και διάρκεια.
Οι δύο επόμενοι χάρτες αποτυπώνουν τα όσα λέμε.
4. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ
Μπορεί αυτό το ισχυρό θερμό κύμα να δράσει με ένταση και με διάρκεια προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, κινούμενο όμως πιο ανατολικά θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του φυσικού κλιματιστικού που ακούει στον όρο μελτέμι. Αυτό αποτυπώνεται στους δύο τελευταίους χάρτες μας.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συνοψίζοντας τις παραπάνω σκέψεις φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό κύμα το οποίο μέχρι κι εκεί που η αβεβαιότητα μας το επιτρέπει φαίνεται να κρατά περίπου 4 ημέρες. Μετά οι ενδείξεις θέλουν υποχώρηση αλλά οι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Οπότε υπομονή για το μετά!
Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Κλιματολογία για τις ημέρες που θα λάβει χώρα αυτή η θερμή εισβολή δίνει μέση μέγιστη περίπου 34° με 35° βαθμούς, μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 38° ή 39° θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το κύμα σαν μέτριας έντασης τοπικά ίσως και προς ισχυρής.
Για να μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον κίνδυνο πυρκαγιάς κι όχι τόσο στις μέγιστες θερμοκρασίες, μιας και τέτοια θερμά κύματα είναι απολύτως φυσιολογικά για τις ημέρες που βρισκόμαστε. Εκτός βέβαια και αν οι μετρήσεις που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες προέρχονται από τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ.
Και ναι όταν θα βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο αυτή τη θερμοκρασία θα δέχεσαι, τη δεχόσουν όμως και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θερμοκρασιακές τιμές που γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και που με αυτές τις τιμές μέχρι στιγμής έχουμε βγάλει τα όποια συμπεράσματά μας για τον καιρό και το κλίμα.
Μην προσπαθούμε να συγκρίνουμε κεράσια με καρπούζια. Φρούτα και τα δύο, διαφορετικής φιλοσοφίας όμως.

Όμορφο Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!»

Οι προβλέψεις Καλλιάνου και Λαγουβάρδου

Το «καμπανάκι» χτύπησε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος σχετικά με τον παρατεταμένο καύσωνα που θα κάνει την εμφάνιση του από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιοχές και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος ανέφερε πως η περίοδος από την Τετάρτη και μετά θα είναι «μάλλον η πιο ζεστή».

Η παρατεταμένη ζέστη αποτελεί ένα σοκ για τον ανθρώπινο οργανισμό ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021 που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας», τόνισε.

Ιδιαίτερη πρέπει να είναι η προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες από την Τετάρτη και μετά.

«Από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».

Όπως τόνισε ο καύσωνας είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο γιατί αυξάνεται και η πιθανότητα να ξεσπάσουν πυρκαγιές.

«Χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά», είπε.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε πως είναι φυσιολογικό να έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι και είχαμε διαχρονικά, ωστόσο τώρα αυξάνεται η συχνότητά τους, και η διάρκειά τους.

Ωστόσο, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη καύσωνα μέσα στον Ιούλιο, στην κλιματική αλλαγή. Το γεγονός όμως ότι ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας σε όλη την Ευρώπη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε δυτικές περιοχές, αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς αναμένεται να ενταθούν, όπως τόνισε.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, με μια βραδινή ανάρτηση του χθες στο facebook μας… έκανε την καρδιά περιβόλι αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού.

Σχολιάζοντας τον πολυσυζητημένο καύσωνα που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, έκανε λόγο για μέγιστες θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ επεσήμανε ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτό το «κύμα», πάνω από 4-5 μέρες!

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά εκτιμώ ότι θα είναι ισχυρός ο καύσωνας που θα έρθει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Θα είναι ισχυρός τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (μεγαλύτερες των 42°C), όσο και ως προς τη διάρκεια που θα έχει (παραπάνω από 4-5 μέρες).
Είναι αυξημένη η πιθανότητα η διάρκεια του να είναι εξαιρετικά μεγάλη, κάτι το οποίο θα μας κουράσει πολύ. Απλά ακόμα αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Παρακαλώ θερμά να είναι έτοιμη η πολιτική προστασία αλλά κυρίως οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες και τελικά να μην έρθει με τέτοια ένταση…

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact